Hlavní obsah

Když poslanci změní rozpočet, zvážím, zda má moje práce smysl, řekl Janota

Právo, Novinky, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu ve druhém čtení projednali rozpočet na příští rok. K vládou předloženému návrhu mají určité výhrady především levicoví zákonodárci, kteří předložili několik pozměňovacích návrhů. Sociálním demokratům ani komunistům se nelíbí zejména snížení objemu financí na sociální služby a přidat by chtěli i zemědělcům. Ministr financí Eduard Janota je proti změnám, nejsou na ně peníze.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer v rozhovoru s ministrem financí Eduardem Janotou.

Článek

"Za této situace bych si musel sám před sebou položit otázku, do jaké míry má moje práce smysl, do jaké míry jsem schopen něco přinést pro veřejné finance, do jaké míry mohu něco změnit či nikoli," řekl ministr. "Já tím nijakým způsobem nevyhrožuji nebo v žádném případě nechci na tom stavět další průběh jednání o rozpočtu," zdůraznil však Janota, který chce udržet schodek rozpočtu pod hranicí 163 miliard. 

Definitivně by měli poslanci schvalovat rozpočet příští středu. Pokud se schválí navrhované změny, nezbude nic z balíčku, který už dříve poslanci schválili. Janota potvrdil, že nepodpoří žádný návrh kromě navýšení částky na sociální služby. O tom už dříve jednaly kraje s premiérem Janem Fischerem.

Ještě před zahájením projednávání poslancům připomněl, že vláda přišla s určitou strategií a případné změny v rozpočtu tuto strategii nabourávají.

Poté, co poslanci načetli všechny pozměňovací návrhy, vystoupil Janota se závěrečným slovem a upozornil zákonodárce, že přesuny v objemu vyšším než deset miliard korun jsou pouze "vytloukáním klínu klínem".

Naše zadlužení se stává vážným problémem
ministr financí Eduard Janota

Ministra potěšilo, že letos neproběhlo klasické porcování medvěda, při němž poslanci posílají "drobné" částky do svých regionů, ale  varoval před výraznějšími zásahy do rozpočtu.

"Naše zadlužení se stává vážným problémem," řekl Janota a dodal, že ačkoliv je to nepopulární, nebude v budoucnu jiné cesty než zvyšovat daně a dále škrtat mandatorní výdaje.

Janota připustil, že se ministerstvo pokusí najít co nejméně škodlivý způsob, jak dorovnat objem financí na sociální služby, k ostatním požadavkům na změny rozpočtu se staví skepticky.

Rozpočet na další rok 2011 bude podle Janoty komplikovaná, ne-li neřešitelná záležitost. Podle něj bude potřeba najít desítky miliard a kvůli tomu se bude muset změnit legislativa. Přiznal, že ke změnám - ať už škrtům mandatorních výdajů nebo zvyšování daní, není politická vůle. 

Zemědělci, sociální služby a platy

Do debaty spojené s předkládáním pozměňovacích návrhů se zapojili především sociální demokraté. Kromě vyšší částky na sociální služby chtějí udržet stávající výši platů zaměstnanců veřejného sektoru a více peněz by měli dostat i zemědělci.

Komunisté budou podle místopředsedkyně strany Miloslavy Vostré prosazovat v rámci druhého čtení státního rozpočtu zachování mateřské v současné výši, dorovnání plateb pro zemědělce, posílení financování sociálních služeb a oblasti vzdělávání. V případě mezd a platů KSČM podle Vostré podpoří návrhy ČSSD.

Komunisté předložili i vlastní návrhy v objemu asi tři čtvrtě miliardy korun. Peníze chtějí poslat na dofinancování dotací pro vysoké školy, na podporu nestátních neziskových organizací pracujících s mládeží a tělovýchovných organizací. Celkově jde podle Vostré v případě návrhů podporovaných její stranou o přesun zhruba desíti miliard korun.

Proti jakýmkoliv změnám rozpočtu protestují zákonodárci ODS. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám