Hlavní obsah

Když ČSSD neprosadí obecné referendum, navrhne speciální zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V případě, že se sociálním demokratům nepovede prosadit obecný zákon o referendu, připraví speciální jednorázový zákon o všelidovém hlasování k euroústavě. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v pondělí bez bližších podrobností uvedl premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross. Sociální demokraté tak nebudou brát ohled na návrh ODS, který v uplynulém týdnu schválil Senát.

Článek

Všelidové hlasování bez podmínky účasti alespoň poloviny voličů pro platnost referenda a mimo termín voleb do Sněmovny pomohla občanským demokratům schválit většina lidovců a komunisté. Předseda ODS Mirek Topolánek v pořadu uvedl, že návrh se tak stal kompromisem. Gross to tak necítí. Návrh nyní dostane k posouzení Poslanecká sněmovna, která minulý týden v prvním čtení podpořila vládní ústavní zákon o obecném referendu.

Návrh ODS počítá s tím, že Češi by o pravidlech budoucího fungování unie rozhodovali ještě před koncem letošního roku. Občanští demokraté tvrdí, že tím chtějí zabránit zneužití tématu evropské ústavy ve volební kampani. Vláda má v úmyslu referendum o ústavě spojit s volbami do Poslanecké sněmovny.

Zatím není ani jasné, zda nakonec nebude Česko schvalovat ústavní smlouvu parlamentní cestou. Zastánci tohoto řešení se bojí, aby očekávaná nízká účast občanů v referendu nevyvolávala spory o legitimitě rozhodnutí o evropské ústavě. Obhájci parlamentní cesty také upozorňují na finanční náklady spojené s plebiscitem. Většina lidí podle nich asi nebude v referendu rozhodovat s detailní znalostí euroústavy, parlament by proto na lidi neměl přenášet svou odpovědnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám