Hlavní obsah

KDU-ČSL: Drábek by měl za dvě absence letět s nižší podporou v nezaměstnanosti

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K absenci TOP 09 na jednání vlády si přisadili také lidovci, konkrétně ústy svého místopředsedy Mariana Jurečky, který se obul do místopředsedy TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Podle něj se ministři povyšují nad normální lidi, když ani za dvě absence si nedali vyhazov, a Drábkovi připomněl, že podle jeho návrhu by měl navíc nižší podporu v nezaměstnanosti než ostatní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Ministři za TOP 09 se chovají jako občané zvláštní kategorie, za dvě ‚áčka‘ v práci by normálního člověka vyhodili,“ uvedl Jurečka.

Nelíbí se mu, že TOP 09 minulý týden opustila hned zkraje jednání kabinetu a na další nepřišla vůbec. Bývalý šéf lidovců, ale nyní již klíčová postava TOP 09, Miroslav Kalousek zdůvodňuje bojkot jednání tím, že nehodlá podporovat „politickou ochranu neonacistů na vysokých pozicích v ministerstvech“. Jádrem sporu je kontroverzní personální ředitel ministerstva školství Ladislav Bátora, jehož do funkce doporučil Hrad.

Jurečka si ale stěžoval, že podobně by kterýkoli občan postupovat nemohl: „Normálního člověka by za dvě „áčka“ vyhodili z práce a podle návrhu trucujícího ministra práce a sociálních věcí Drábka by neměl mít nárok na stejnou podporu v nezaměstnanosti jako ostatní lidé.“

Vyhoďte i další úředníky, radí Jurečka

Podle Jurečky mají i politici dostát svým povinnostem daným mandáty a nezneužívat možnosti opouštět jednání vlády. Kromě toho je prý na ministerstvech mnohem více úředníků, kteří by si podobné protestní akce zasloužili.

Ministři TOP 09 se ale brání, že jejich absence byla nahlášena, zdůvodněna a zaznamenána na zvukovém záznamu minulý týden na jednání vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám