Hlavní obsah

Kdo touží po křesle šéfa České televize?

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Puchalský, Chmelíček, Hodač, Balvín a Klimeš. Jména pěti ředitelů, kteří během uplynulých pěti let vydrželi v křesle šéfa veřejnoprávní České televize maximálně něco přes rok. V pondělí mají zájemci o toto nestabilní místo možnost předávat mezi 9. a 16. hodinou přihlášky do dalšího výběrového řízení v kanceláři Rady ČT na Kavčích horách.

Foto: Daniel Vik
Článek

Mezi lidmi z médií a novináři se spekuluje, zda se šéfem nebo šéfkou ČT stane překvapivě někdo neznámý, nebo to bude jméno očekávané. Svůj úmysl opravdu se přihlásit potvrdili Právu jen dva: současný prozatímní ředitel ČT Petr Klimeš a bývalá programová šéfka Primy Jana Kasalová. Předchozí výběrové řízení skončilo bez vítěze a právě Kasalová měla k němu krůček, chyběl jí jeden hlas k deseti potřebným.

Mathé se nepřihlásí

Očekávaný favorit, exředitel ČT a bývalý kancléř prezidenta Havla Ivo Mathé, se zřejmě nepřihlásí. Žádal Radu ČT o poskytnutí dalších dokumentů k činnosti televize než jen těch, které jsou dostupné na internetu, a rada mu ve středu 18. června nevyhověla.

"Žádné další podklady uchazečům nebudeme poskytovat," znělo usnesení rady. "Ještě jsem odpověď na mou žádost neobdržel, ale jestli je to tak, jak říkáte, nepůjdu do toho. Každý manažer potřebuje určité informace a ty, které se nabízejí na internetu, nedostačují k tomu, abych si mohl udělat kvalifikovaný obraz současného stavu ČT," řekl Právu Mathé.

Exředitel Novy Vladimír Železný se rovněž nepřihlásí, i když ho to láká. Tajemná je bývalá šéfka Primy Kateřina Fričová, která nyní kraluje na radiích Frekvence 1 a Evropa 2. Nic více než větu: "Spekulujte si, jak chcete," jsme z ní nedostali.

Bude kandidovat i Štěpánek?

Svou kandidaturu zvažuje předchozí odvolaný šéf Jiří Balvín, který se s ČT soudí o neplatnost své výpovědi. "Nejsem ještě definitivně rozhodnutý," sdělili Právu jak současný prozatímní ředitel zpravodajství ČT Jiří Janeček, tak druhý největší favorit z minulého řízení, někdejší viceprezident Aera Vodochody Jiří Franc. Váhání tří uchazečů ale neznamená, že by neměli potřebné dokumenty k výběrovému řízení vypracované a připravené.

Jako "zaručené a tajné" informace kolují v mediální sféře jména například Karla Kratiny, bývalého šéfa HVB Bank, čtvrté největší banky v ČR, a odvolaných členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Štěpánka či Milana Trojana. "Nechejte se překvapit," komentoval Štěpánek zvěsti o své přihlášce.

Zaměstnanci to chtějí zkusit

Po chodbách Kavčích hor se šušká, že se tentokrát přihlásí dost kmenových zaměstnanců ČT, kteří to "chtějí zkusit." Hovoří se například o současné prozatímní ředitelce programu Markétě Luhanové a padají jména různých šéfproducentů a šéfdramaturgů.

Členové Rady ČT míní, že novou šanci využijí mnozí zájemci z předchozího výběrového řízení. Kromě Kasalové a Franceho se do šestice finalistů minule probojoval bývalý šéf ČRo Vlastimil Ježek, režisér Otakar Kosek, hudebník a bývalý náměstek ministra kultury a protagonista pořadu Krásný ztráty Michal Prokop a dramaturg ČT Jan Stern.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám