Hlavní obsah

„Kdo nejvíc křičí, od toho to fičí.“ Síkela se omluvil rakouskému protějšku za Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu omluvil svému rakouskému protějšku Martinu Kocherovi za výroky šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na adresu Rakušanů. Ten je před dvěma dny označil za „magory“.

Foto: Volksblatt.at

Titulek rakouského webu Volksblatt, který si všiml Babišovy urážky

Článek

„S Martinem Kocherem, ministrem práce a hospodářství, jsme prodiskutovali urážky české opozice na adresu všech Rakušanů. Vysvětlil jsem mu, že zde platí princip ‚Kdo nejvíc křičí, od toho to fičí‘. Pochopil a ubezpečil mě, že v tomto smyslu bude informovat své vládní kolegy, případně rakouskou veřejnost,“ napsal v pátek na síti X Síkela s tím, že se tak stalo na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, které právě probíhá.

Babiš ve středu označil Rakušany za magory proto, že mají ve vládě stranu Zelených, a kvůli tomu vázne podle něj dostavba dálnice, která má navazovat na dálnici D3. „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil na adresu rakouských občanů šéf ANO Andrej Babiš ve svém více než tříhodinovém projevu ve Sněmovně. Jeho slov si všimla i rakouská média.

Později Babiš uvedl, že tím nemyslel všechny Rakušany. „Samozřejmě jsem nemluvil o rakouských občanech, hovořil jsem o straně Zelených, která záměrně blokuje dostavbu dálnic. Myslím, že z kontextu to bylo zřejmé,“ napsal na síť X.

Babišovy urážlivé výroky vůči jižním sousedům pronesené ve středu na plénu Sněmovny pohoršily řadu českých, primárně koaličních politiků.

„Mrzí mě to vyjádření, protože nám dělá ostudu a v zahraničí nás to prostě poškozuje. Bez ohledu na to, o jakého politika se jedná. Nevychází ani ze skutečných dat. Myslím, že pro Rakousko, jak jsem četl i ty odezvy, je překvapující, že taková slova vypustí předchozí premiér. Začínám se čím dál tím víc bát, jaký dopad budou mít jeho vystoupení navenek a co si z toho mohou vyčíst nejen čeští občané, ale i naši důležití partneři v zahraničí,“ řekl například Novinkám ve čtvrtek ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Dlaždič, dělá ostudu.“ Babiš schytává kritiku za slova o Rakušanech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám