Hlavní obsah

„Dlaždič, dělá ostudu.“ Babiš schytává kritiku za slova o Rakušanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínám se čím dál víc bát, jaký dopad budou mít jeho vystoupení navenek, kritizoval ve čtvrtek pro Novinky ministr dopravy Martin Kupka (ODS) slova šéfa ANO Andreje Babiše o tom, že Rakušané jsou magoři, protože ve vládě mají Zelené. Babišovo vystoupení ale pohoršilo i další poslance.

Andrej BabišVideo: psp.cz

 
Článek

„To vystoupení obsahovalo spoustu dalších neuvěřitelností, nebudu hovořit ani o českých větách a vyšinutí z vazeb, ale to, že vysloví různé nesmysly, to vypovídá víc o něm. Ta věc zazněla v souvislosti s dopravní stavbou, je potřeba říct několik faktů. Už při prvním jednání s rakouskou ministryní dopravy (Leonore Gewesslerová za Zelené – pozn. red.) jsem o té stavbě hovořil, informoval ji jsem o našich plánech a v návaznosti na to jednání ona urychlila další rozhodnutí ohledně přípravy příhraničního úseku,“ korigoval Babišovo vyjádření Kupka s tím, že naopak Česko má mnohde jinde máslo na hlavě, například když není schopné napojit úseky D11 nebo D52 na již hotové zahraniční tepny.

Kupka věří, že kvůli dobrým kontaktům Babišovy výroky nenaruší vztahy s naším jižním sousedem. Obává se však, jaké dopady by mohla mít případná budoucí Babišova rétorika, v níž v poslední době přitvrzuje.

„Mrzí mě to vyjádření, protože nám dělá ostudu a v zahraničí nás to prostě poškozuje. Bez ohledu na to, o jakého politika se jedná. Nevychází ani ze skutečných dat. Myslím, že pro Rakousko, jak jsem četl i ty odezvy, je překvapující, že taková slova vypustí předchozí premiér. Začínám se čím dál tím víc bát, jaký dopad budou mít jeho vystoupení navenek, a co si z toho mohou vyčíst nejen čeští občané, ale i naši důležití partneři v zahraničí,“ dodal český ministr dopravy.

Babiš označil Rakušany za magory

Domácí

Babiš ve středu označil Rakušany za magory proto, že mají ve vládě stranu Zelených, a kvůli tomu vázne podle něj dostavba dálnice, která má navazovat na dálnici D3. „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil na adresu rakouských občanů šéf ANO Andrej Babiš ve svém více než tříhodinovém projevu ve Sněmovně. Později uvedl, že tím nemyslel všechny Rakušany. „Samozřejmě jsem nemluvil o rakouských občanech, hovořil jsem o straně Zelených, která záměrně blokuje dostavbu dálnic. Myslím, že z kontextu to bylo zřejmé,“ napsal na síť X.

„Kdyby to někdo řekl o nás, měli bychom za magora jeho“

Babišův výrok neušel rakouským médiím. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) ale více než o Rakušanech vypovídají Babišova slova o něm samém.

„Kdyby něco podobného zaznělo na adresu Čechů od někoho z rakouského parlamentu, mysleli bychom si právem o tom dotyčném tady u nás, že magor je spíš ten dotyčný. To, co řekl, vypovídá spíš mnohé o něm než o komkoliv v Rakousku. Je to ostuda. A to pomíjím jeho československý slovník v Poslanecké sněmovně, kterým k nám mluví, a je svou podobou někde mezi slovníkem 4. cenové a dlaždičem,“ komentoval Babišovy výroky pro Novinky Ženíšek.

Na sociální síti X už ve středu vyzval Babiše, aby přestal s podobnými „nehoráznými“ výroky. „Už několikrát jsem musel našim spojencům vysvětlovat, co je zač, a nebaví mě to,“ uvedl.

Michálek: Omluva přátelům je namístě

Předseda poslanců vládních Pirátů Jakub Michálek věří, že Babiš výrok pronesl mimoděk. Namístě je ale podle něj stejně rychlá a upřímná omluva.

„Po zpochybňování NATO, strašení válkou apod., je to další chyba v reprezentaci vůči světu. Může to poškodit vztahy a investice. Rychlá a upřímná omluva za ten přeřek vůči Rakušanům, který byl pronesen, věřím, mimoděk, by byla namístě. Je to základní slušnost. Rakousko je nám jednou z nejbližších zemí, ke které máme historicky blízko, a vůči přátelům je takový výrok nepřijatelný,“ napsal Novinkám Michálek.

Ostuda. Rakouská média si všímají Babišovy urážky

Evropa

Výrazně smířlivější je k Babišovi člen zahraničního výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

„To vyjádření bylo nevhodné, takto veřejně se tyto termíny o dobrých sousedech nepoužívají. Trošku pikantní bylo, že v tom samém projevu se pochlubil, že on je diplomat a že zahraniční politiku dělal skvěle. Pokud je někdo diplomat, tak veřejně neoznačí své sousedy, se kterými máme nadstandardní vztahy, za magory,“ povzdechl si Benešík.

Podle něj je ale nutné připomenout, že Babiš není prvním, kdo k obdobnému vyjádření na adresu Rakušanů přistoupil.

„Nebylo to poprvé, co se český politik takto vyjádřil. Buďme spravedliví. Stejný termín použil svého času Karel Schwarzenberg v souvislosti s rakouskou nevolí ohledně jaderné energie. Mám ale dojem, že za magory neoznačil Rakušany paušálně, ale ty ekologické aktivisty, kteří blokovali hraniční přechody s Českou republikou,“ připomněl Benešík s tím, že stávat by se to ale nemělo.

Dostálová: Vždyť se omluvil

Jako problém naopak slova Babiše nevidí místopředsedkyně Sněmovny a lídryně kandidátky do letošních evropských voleb Klára Dostálová (ANO). Uznala, že jeho projev byl emotivnější, ale důležité podle ní je, že se omluvil. To ale ve skutečnosti Babiš neučinil.

„Pan Babiš se omluvil. Bylo to samozřejmě trochu emotivnější vystoupení, mluvil o dálnicích a i v kontextu toho, že i my máme problémy se zelenými aktivisty, tak to každý pochopí. Nemyslím si, že by to mělo mít nějaký mezinárodní dopad. Považuji za správné, že se omluvil, že to nebylo vůbec myšleno směrem k občanům, kterých si samozřejmě vážíme,“ řekla Novinkám Dostálová.

Babiš ovšem žádnou omluvu nezveřejnil, na síti X jen napsal, že byl špatně pochopen.

„Na půdě Sněmovny, v kontextu toho, že bychom raději řešili důležitější problémy, než je zrovna korespondenční volba, tak si myslím, že některé emoce jsou docela i pochopitelné. Samozřejmě bychom se měli ne expresivně vyjadřovat,“ dodala na dotaz, zda by se neměl Babiš ve svých vyjádřeních více hlídat.

Stejně se vyjádřil i stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO). „Pan předseda Babiš mluvil o zelených jako takových. Ne o Rakušanech. To vyplývá i z jeho projevu, kde se zabýval napřed i green dealem nebo stavbou dálnic. I v minulosti jsme jako hnutí ANO kritizovali zelené aktivisty,“ hájil svého šéfa Bžoch.

Rozčilený Babiš ve Sněmovně mával zarámovaným článkem 5 NATO

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám