Hlavní obsah

„Kdo lže, ten krade.“ Jančura a Hašek jsou ve sporu kvůli billboardům

Právo, vtk, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do sporu se dostal podnikatel v dopravě a majitel společnosti Student Agency Radim Jančura a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který bude v nadcházejících krajských volbách obhajovat svůj post. Jančura totiž nechal v Brně vylepit billboardy s Haškovým snímkem a příslovím „Kdo lže, ten krade“. Hejtman to podle svých slov považuje za útok ANO.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Michal Hašek na billboardu Radima Jančury

Článek

„Uvědomil jsem si, že pokud by pan Hašek vyhrál volby na jižní Moravě a pan Sobotka by se svojí ČSSD ztratil několik krajů, což se pravděpodobně stane, Haškova pozice ve straně by zesílila,“ řekl Právu Jančura. Podle něj je pak vysoce pravděpodobné, že by se následně stal Hašek předsedou ČSSD a možná časem i českým premiérem.

„To mě tak vyděsilo, že jsem se rozhodl upozornit občany, aby pana Haška nevolili,“ doplnil Jančura. Zatím nebyl schopen říci, kolik za protihaškovskou kampaň zaplatí. Připouští, že půjde o stovky tisíc korun. Přesnou částku bude prý znát až po krajských volbách.

Zoufalý útok ANO, tvrdí Hašek

Hašek Právu sdělil, že kampaň považuje za „poslední zoufalý pokus ANO“ zaútočit na něj před volbami. „Ukazuje se, že nedostatek kompetence, osobností a konkrétního programu nahrazují špiněním politické konkurence,“ uvedl hejtman.

Foto: Vladimíř Klepáč, Právo

Plakátem na svou adresu si rozhodně Michal Hašek nenechal pokazit náladu a v Brně spolu se Zdeňkem Škromachem gratulovali prezidentu Miloši Zemanovi k narozeninám. Hlava státu mimo vína dostala také koš plný moravských klobás.

Jančura tvrdí, že ANO, které bude v krajských volbách hlavním soupeřem ČSSD, nemá s celou akcí nic společného.

Podnikatel Haškovi vyčítá, že lhal o známé a původně utajované povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Haška kritizuje za kauzu lobbistky Jany Mrencové, která spolupracovala s Jihomoravským krajem. Právě proto nechal k Haškovu snímku připojit nápis „Kdo lže, ten krade“.

Jančura také zaplatí umístění plakátů v obcích regionu, na nichž bude opět Haškova fotografie a nápis „Jaký hejtman, takové silnice“. Hejtmanovi vytýká velmi špatný stav krajských silnic.

Jančura chce prý pomoci ČSSD

Podnikatel se domnívá, že voliči ČSSD z jižní Moravy mohou pomoci sociální demokracii překvapivě tím, že jí u krajských voleb nedají svůj hlas. Haškova pozice v ČSSD by tím prý oslabila. Jančura je přesvědčený o tom, že stranu by to naopak stmelilo a přestala by být rozdělena na dva tábory. Dříve se hovořilo o sobotkovcích a haškovcích v ČSSD.

Foto: Vladimíř Klepáč, Právo

Billboard „Kdo lže, ten krade“ je umístěný například v brněnské Sokolově ulici.

Hejtman upozorňuje na to, že za útokem Jančury by mohly být vazby mezi podnikatelem a ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO).

„Nechme se překvapit, jestli Radim Jančura neočekává od ministra Ťoka po volbách jako odměnu (za kampaň) nové vlaky za peníze EU, anebo jestli nemá (Jančura) políčeno na některé lukrativní železniční tratě, k nimž by mu mohla ANO dopomoci,“ zdůraznil hejtman.

Sám podnikatel nekandiduje. Podle něj by v politice měli být jen zkušení lidé ve věku mezi 50 až 60 lety. Jančurovi je 44 let a v nadcházejících 16 letech se nechystá vstoupit do politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám