Hlavní obsah

Kdo jsou zloději ve Sněmovně? Babiš mlží

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloději, podvodníci, korupčníci. Právě taková označení patří do běžné slovní výbavy šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Pravidelně jimi veřejně častuje své politické oponenty, zejména šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Poslanec Jan Farský (TOP 09 s Starostové)

Článek

Po Ladislavu Šinclovi (ČSSD), který se na sněmovním mandátovém a imunitním výboru neúspěšně domáhal zahájení disciplinárního řízení s Babišem za to, že ho měl nařknout z korupce, se do souboje s šéfem státní kasy pustil také poslanec TOP 09 Jan Farský.

Ve své písemné interpelaci na Babiše požadoval, aby ministr jmenoval čtyři či pět sněmovních zlodějů, o nichž anonymně hovořil v červnovém rozhovoru pro Právo.

„Kolik je zlodějů ve Sněmovně? Co vím, tak minimálně čtyři pět,“ pravil Babiš v odpovědi na otázku týkající se jeho střetu zájmů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Farský se ovšem odpovědi na konkrétní jména ani na otázku, jakých trestných činů se čtveřice dopustila a zda ministr případně podal trestní oznámení, nedočkal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Místo toho ministr poslance vyškolil z neznalosti trestního zákoníku. „Předně mi dovolte poděkovat za upozornění, že neoznámení trestného činu je samo o sobě trestným činem. Dané ustanovení trestního zákoníku je mi známo,“ napsal Babiš s viditelnou dávkou ironie Farskému. K tomu doplnil, že oznamovací povinnost se vztahuje na taxativní výčet trestných činů, nikoli na všechny.

„Obecně vás však mohu ujistit, že vždy, disponuji-li informacemi, o nichž jsem se dozvěděl hodnověrným způsobem, popřípadě taková situace nastane, vždy jsem tuto oznamovací povinnost splnil,“ napsal ministr poslanci v odpovědi plné formulačních chyb.

Chápu, že pan vicepremiér říká to, co chce slyšet většina lidí, ale mně to plácání vadí
poslanec Jan Farský

Babiš v odpovědi na interpelaci připomněl, že obecně nelze zapomínat na situace, kdy orgány činné v trestním řízení se již věcí zabývají třeba z podnětu třetích osob. „V takovém případě je nutné zvažovat, zda zahlcovat příslušné orgány dalším podáním,“ napsal Babiš a odkázal na Nadační fond proti korupci nebo nevládní protikorupční organizaci Transparency International.

„Na dotaz konkrétního uvedení osob tyto označovat nebudu a stejně jako v rozhovoru pro deník Právo ponechám odpověď v obecné rovině, abyste mou odpověď nezneužil k dalším útokům vůči mé osobě,“ odkázal ministr poslance do patřičných mezí. Ještě dodal, že z jeho strany k porušování právních předpisů nedochází.

Místo odpovědi publikace

Spolu s odpovědí zaslal Babiš Farskému ještě publikaci vydanou právě Nadačním fondem proti korupci s názvem Miroslav Kalousek, kterou už v minulosti ve Sněmovně použil jako doklad svých tvrzení o „zloději Kalouskovi“. Další výtisk zaslal parlamentní knihovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Farský se ale nehodlá s obecnou odpovědí smířit. „Budu se ptát znovu,“ řekl poslanec Právu v narážce na parlamentní procedury, při nichž se odpovědi ministrů na písemné interpelaci projednávají veřejně při jednání komory a poslanci mohou odpověď i zamítnout.

Podle Farského není možné, aby místopředseda vlády nebyl schopen si za svými výroky stát a jednoznačně je doložit. „Chápu samozřejmě, že pan vicepremiér říká to, co chce slyšet většina lidí, ale mně toto plácání bez důkazů vadí,“ prohlásil poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám