Hlavní obsah

Kde sedíte, tam sedávají prezidenti. Návštěvníky v Senátu uvítal přímo Vystrčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký zájem provází Den otevřených dveří v Senátu, v Poslanecké sněmovně a ve vládním Hrzánském paláci na Hradčanech, který připadl na 8. květen, Den vítězství. Senát zpřístupnil snad všechny významné prostory Valdštejnského paláce a jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS) zval návštěvníky do své kanceláře.

Foto: Petr Janiš, Právo

Den otevřených dveří v Senátu

Článek

Vystrčil se pochlubil vybavením a suvenýry, ochotně se fotil s těmi, kdo chtěli. Řekl, že některé návštěvy pokládají jeho kancelář za malou. „Křeslo, do něhož jste si, paní, sedla, je křeslo prezidentské. Sedávají tam prezidenti, když mě navštíví,“ uvedl Vystrčil, který předtím nabádal, aby se lidé posadili. Ve stejné sesli si pohověl Petr Pavel nebo Volodymyr Zelenskyj.

Lidé se ptali, jaké šéf Senátu pije kafe. Nic speciálního, jde prý „o nějakou směs“.

Foto: Petr Janiš, Právo

Miloš Vystrčil pózoval s návštěvníky.

Rovněž v jednacím sále 81 senátorů, původně konírně pro 37 ořů Albrechta z Valdštejna, návštěvníci mohli, kam chtěli. Mnozí se fotografovali za Vystrčilovým předsednickým stolkem, jiní na místech vyhrazených členům vlády včetně premiéra Petra Fialy. Zasvěcení obdivovali práce a štuky barokních italských mistrů. A seznámit se mohli i s předchozími předsedy Senátu, v Rytířském sále například s několika fotografiemi jeho prvního polistopadového šéfa Petra Pitharta s prezidentem Václavem Havlem.

Foto: Petr Jqniš, Právo

Fotografie Václava Havla a Petra Pitharta v Rytířské síni Valdštejnského paláce.

Senát také zájemcům otevřel protější Kolovratský palác, ve Valdštejnské zahradě připravil hru pro děti i dospělé s otázkami na různých místech. „Jakou má parlament moc? Zákonodárnou, soudní, nebo kouzelnou?“ zněla jedna z nich.

Zájem o prohlídku neopadal do posledního chvíle. „V Den otevřených dveří přišlo celkem 5265 lidí,“ sdělila redakci mluvčí Senátu Lada Faldynová.

Foto: Petr Janiš, Právo

Mytologická chodba Valdštejnského paláce

Také před vchodem do Sněmovny se v podloubí Malostranského náměstí vytvořila fronta. Lidé čekali, až předchozí návštěvníci odejdou. Kdo čekat nechtěl, mohl se v paláci Smiřických podívat do Parlamentária s interaktivním modelem jednacího sálu a s řečnickým pultíkem pro fotografy.

Poslanci zmírnili zákaz stavět sklady a obchody na nejúrodnější půdě

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám