Hlavní obsah

Každý voják dostane novou pušku

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmi lety začala největší přezbrojovací akce české armády, která se dotýká každého vojáka. Tehdy začali fasovat místo půlstoletí starého samopalu Sa 58 nové útočné pušky BREN1 z produkce České zbrojovky v Uherském Brodě (ČZUB). Letos armáda začne objednávat druhou – v mnohém vylepšenou – verzi útočné pušky a postupně jí vyzbrojí všechny jednotky.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Vojáci ze 4. mechanizované brigády v Žatci při střelbách ve Vršovicích na Lounsku.

Článek

Už ve 40 státech

První verze zbraně měla mouchy, které vojáci hlásili z výcviku i z bojových misí v Afghánistánu. Zbrojovka chyby vychytala a vymyslela novou verzi BREN2, kterou zkušebně už před několika lety dostali vojáci z bojových jednotek.

Teď puška i s veškerým příslušenstvím prošla vojskovými zkouškami a armáda ji začne masivně objednávat.

Podle smlouvy za 2,35 miliardy korun bez DPH, kterou obrana se zbrojovkou podepsala na jaře, si armáda bude moci objednat až 39 tisíc ručních palných zbraní, z toho až 16 tisíc nových pušek. Zbytek budou hlavně pistole.

První místopředseda vlády Hamáček tvrdě kritizuje armádu: Má prý létající technické muzeum

Domácí

„Nejdřív úplně vybavíme bojové brigády v Žatci a v Hranicích,“ řekl Právu podplukovník Jiří Pazděra ze Sekce rozvoje druhů sil generálního štábu během zkušebních střeleb na vojenské střelnici Vršovice na Lounsku.

Střílet sem přijeli vojáci z žatecké brigády, kteří už pušku BREN2 několik let zkoušejí a jsou z ní nadšeni.

„Je to obrovský skok. Puška je lehčí, vyváženější, lépe sedne do ruky, nevypadává z ní pořád zásobník, nemá takový zpětný ráz a hlavně mnohem lépe střílí. Při střelbách nemám problém dát všechny rány pod palec (do jednoho místa, které lze zakrýt palcem),“ vypočítává rozdíl mezi první a druhou verzí nadrotmistr z žatecké brigády.

Tatra vyrábí obrněnce Titus pro armádu, první kus zkušebně vyhodí do povětří

AutoMoto

Na střelby do Vršovic se přijel podívat produktový ředitel ČZUB Martin Šanda, bývalý voják, který sloužil u speciálních sil v Prostějově a u jednotky SOG. Bojoval v Afghánistánu a po odchodu z armády začal pracovat pro zbrojovku.

„Bylo co zlepšovat. Pomáhal jsem zbraň vymyslet tak, abych si ji chtěl vzít do bojových akcí, v kterých jsem byl a kde jsem používal první BREN, abych se mohl na tu zbraň vždy spolehnout,“ řekl Šanda.

Proti první verzi je zhruba o půl kila lehčí, váží 2,86 kg. „Voják v misích tahá nejen sebe, ale i balistickou ochranu, munici, vodu a zbraň a ta používáním hodně ztěžkne,“ dodal Šanda. Podle něj je dobré, že v celé armádě bude jedna zbraň, která se může měnit podle potřeby. „Pěchota potřebuje delší hlaveň, výsadkáři skáčou, tak potřebují zase kratší. Speciálové zase jinou ráži,“ poznamenal.

Virus pomáhá armádě, zájem rekrutů je dvojnásobný

Koronavirus

Nové příslušenství

Vojáci jsou spokojeni, že zbrojovka pro novou verzi vyrobila speciální příslušenství. „Je tam nová denní i noční optika, lasery, nový zásobník a nový útočný nůž. Teď to prošlo vojenskými zkouškami,“ řekl Právu manažer zbrojovky Petr Vávra.

Útočné pušky BREN používají bezpečnostní složky už ve 40 státech, např. ve Francii nebo Mexiku. „Největší zakázka je pro Maďarsko a rádi bychom dodávali i pro slovenskou armádu, kde stále používají Sa 58,“ dodal Vávra. Slovenská armáda používá uherskobrodské pistole P 09. Maďarská armáda postupně přezbrojí u české zbrojovky všechny ruční zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám