Hlavní obsah

Každý obviněný má právo hájit se všemi prostředky, tvrdí Peake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiérka vlády Karolína Peake uvedla na adresu obviněného Davida Ratha, který při svém Sněmovním projevu „kopal“ zejména do státních orgánů, že má právo hájit se všemi prostředky. Není ale na ní, aby posoudila, zda měl Rath při svém projevu pravdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

"Každý obviněný má v ČR právo hájit se všemi prostředky. Je to tak správně a vždy budu toto právo hájit. Je pouze na soudu, aby rozhodl, co je lež, co pravda, co pocitové vydírání nebo teorie spiknutí a co popis skutečnosti," sdělila po Rathově projevu Karolína Peake.

Obviněný Rath při svém zhruba třičtvrtěhodinovém projevu hájil svou již dříve proklamovanou verzi, že jeho obvinění je tzv. na politickou objednávku. Označil se za politickou oběť a uvedl, že cílem jeho vazby je jej „zlomit“. Zpochybnil celé své zatčení. „David Rath úplatek nevzal,“ zdůraznil zpoza řečnického pultu.

Jičínský: Rath je obětí mediální hysterie

Částečně za pravdu mu v České televizi dal bývalý poslanec a expert na ústavní právo Zdeněk Jičínský. Podle něj je řada věcí nepochybně problematických. Na druhou stranu „Proces bude velmi podobně sledován a i soudci budou dbát maximálně na to, aby vše proběhlo v souladu s právními předpisy,“ uvedl v ČT.

Rath ve svém projevu uvedl, že on sám není „velkou rybou“ a orgány činné v trestním řízení by se měly zaměřit na další kauzy. Také Jičínský podle svých slov nezpozoroval, že by policie v rámci jiných případů, jako je Opencard nebo Promopro, projevila takovou aktivitu. „I když soud proběhne dobře, je to důkaz, že v zemi je spravedlnost?“ uvedl.

Jičínský zároveň uvedl, že nevěří Rathově verzi o policejním komplotu, nicméně nepochybně je pravda například to, že se Rath stal obětí „mediální hysterie, která byla v jeho neprospěch.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám