Hlavní obsah

Kauza plzeňských práv: žádné obvinění se nechystá

Právo, Radim Vaculík
Plzeň

Skandál na plzeňské právnické fakultě, kde řada lidí absolvovala studia nestandardně rychle nebo získala titul bez splnění všech zákonných podmínek, skončí podle informací Práva bez obvinění hlavních aktérů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda akademického senátu Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Daniel Telecký

Článek

Jak se totiž podařilo zjistit z neoficiálních, ale dobře informovaných zdrojů, protikorupční policie po roce prověřování hodlá zřejmě již na konci září celý případ uložit a tím ho celý uzavřít.

Policisté sice v průběhu celého roku obdrželi řadu trestních oznámení a dalších podání na někdejší vedení fakulty v čele s bývalými děkany Milanem Kindlem, Jaroslavem Zachariášem či expředsedou akademického senátu Danielem Teleckým, ovšem u žádného z nich se spáchání trestného činu nepotvrdilo.

„Z většiny těch věcí nevyplývá žádná odpovědnost konkrétních osob či porušení trestního zákona. Všechny sporné věci se týkají pouze interních směrnic právnické fakulty nebo případně porušení vysokoškolského zákona,“ sdělil Právu zdroj.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek v pondělí nechtěl chystané odložení věci oficiálně potvrdit. Nicméně připustil, že detektivové doteď na porušení trestního zákona nenarazili.

„Zabývali jsme se řadou oznámení. Většina poukazovala buď na nestandardní dobu studia, nebo na způsob přijímání studentů a také na způsob, jakým byly udělovány akademické tituly. V této věci jsme ale ani nezahájili úkony trestního řízení, oznámení stále vyhodnocujeme, ale dá se říct, že jsme zatím nezjistili žádné podezření z trestného činu,“ řekl Skřepek.

„Chápu, že asi bylo těžké prokázat nějaký trestný čin,“ reagoval v pondělí současný proděkan fakulty Petr Bezouška.

Hlavní dopad je na absolventech

Stručně řečeno, na plzeňských právech se dělo mnoho nepředložeností, například uznání předchozího studia na škole SNB z roku 1985 v případě někdejšího náměstka policejního prezidenta Jana Brázdy. Avšak nic z toho nelze podle policistů trestně stíhat.

„Řeknu to lidově: To, že má fakulta binec v knihovně, není na trestní stíhání,“ dodal nejmenovaný policista.

Trestní řízení bylo ve věci plzeňských práv zahájeno pouze v případě údajného plagiátorství, ze kterého byli podezřelí bývalý proděkan fakulty Ivan Tomažič a někdejší šéf plzeňských strážníků Luděk Hosman. Ti se měli dopustit porušování autorského práva. Jenže kriminalisté jejich kauzu museli už před časem odložit, protože uběhla tříletá promlčecí lhůta od chvíle, kdy čin podezřelí údajně spáchali.

Významný dopad tak má celá aféra hlavně na některé podezřelé absolventy, kteří v rámci správního řízení s univerzitou mohou přijít o své tituly. Týká se to několika držitelů titulu PhD., JUDr. a především magistrů. Ale i oni pak mohou rozhodnutí univerzity napadnout u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám