Hlavní obsah

Cimický státní vyznamenání nepřevezme

Aktualizováno

Psychiatr Jan Cimický státní vyznamenání udělené prezidentem Milošem Zemanem nepřevezme. Cimického v minulých dnech obvinilo několik žen ze sexuálního násilí, proti čemuž se chce bránit. Prezidentská kancelář vzala rozhodnutí Cimického na vědomí a respektuje ho.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Cimický

Článek

„Státní vyznamenání, na které jsem byl navržen, hodlám s ohledem na události posledních dní nepřevzít. Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem, které si toto uznání zaslouží, bylo letos jakkoliv zneváženo,“ napsal Cimický ČTK.

Dále sdělil, že se hodlá nařčením bránit, kvůli lékařskému tajemství však nikoli veřejně. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám," uvedl psychiatr.

K vyjádřením pacientek o jeho údajném chování se kvůli lékařskému tajemství nemůže vyjadřovat. „Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokému respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná,“ dodal.

Obviněními několika žen se zabývá policie.

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Krimi

První obvinění vznesla 28. října, kdy se udělují státní vyznamenání, zpěvačka a herečka Jana Fabiánová, která na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

Média následně přinesla svědectví dalších žen, které hovořily o tom, že jsou Cimického oběťmi. Napadení popsala na svém Facebooku také moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která s Cimickým před dvaceti lety pracovala na pořadu Co mám dělat, když.

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání se z 28. října kvůli prezidentovu zdravotnímu stavu přesunul na 1. ledna.

Babiš žádá Zemana, aby nedal Cimickému státní vyznamenání

Domácí

Sám Cimický, který se kromě psychiatrie věnuje psaní knih a Hrad ho vyznamenal za zásluhy, jakákoliv tvrzení o násilí již dříve odmítl.

Cimický dlouhá léta působil v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, v letech 1981 až 1996 zde byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení, připomněla ČTK. V roce 1996 otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes.

Cimický stál mimo jiné řadu let v čele poroty ankety Zlatý Ámos, která vybírá nejoblíbenějšího učitele. Její zakladatel a ředitel ankety Slávek Hrzal ve středu Deníku N sdělil, že členství v porotě Cimickému pozastavila. „Situaci budeme řešit na jednání přípravného výboru 29. listopadu. Už dnes je však jasné, že do vyřešení této kauzy bude jeho činnost v porotě pozastavena. O tom, kdo by ho měl nahradit, budeme jednat na přípravném výboru,“ napsal Hrzal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám