Hlavní obsah

Katolická církev chystá vstup do solárního byznysu

Solární byznys v dobách vysokých cen energií láká i katolickou církev. Hledá příležitosti, kde investovat miliardy, které dostává od státu v rámci finančního vyrovnání. Pražské arcibiskupství vsadilo hlavně na hospodaření v lesích, nájemní bydlení a teď přemýšlí i o fotovoltaice.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Arcibiskup Jan Graubner a generální vikář Jan Balík žehnají nájemním bytům na Střížkově.

Článek

„Začali jsme o tom jednat nejen na arcibiskupství, ale i s ostatními biskupy. A budeme se snažit vytipovat pozemky třetí čtvrté kategorie, které nejsou vhodné na zemědělství, ale jsou vhodné pro fotovoltaické elektrárny,“ řekl novinářům pražský arcibiskup Jan Graubner, který je zároveň předsedou České biskupské konference. Dodal, že chtějí do solárních elektráren investovat opatrně a na pilotní projekt mají připravenou investici v řádech milionů.

Arcibiskupství v minulosti investovalo do luxusních hotelů, ale ty nevynášely, tak se jich začalo zbavovat a peníze investuje do nájemního bydlení.

Ve čtvrtek představilo dva domy s 33 nájemními byty na pražském Střížkově, které získalo od společnosti Central Group. Třetinu bytů už se mu podařilo pronajmout. Měsíční pronájem činí 15 300 korun za 1+kk a 39 tisíc za 4+kk.

Zemanova kancelář v ložnici vyvolává údiv

Domácí

Arcibiskupství už loni založilo společnost XPlace, která nabízí byty k pronájmu. V Jaselské ulici v Dejvicích pronajímá 17 bytů a jeden obchod. Jde o činžovní dům ve staré zástavbě u metra Hradčanská.

Jeden z bytů tam pronajalo jako kancelář bývalému prezidentu Miloši Zemanovi. V jeho případě vypukla debata, proč mu tam musí do schodů pomáhat ochranka, když je odkázaný na vozík. Zástupci arcibiskupství včera novinářům řekli, že dům je v interiéru bezbariérový a má výtah, jen vstup do domu je po pěti schodech.

Diecéze nabízí také 63 bytů na pražském Zličíně, které získala směnou s firmou Central Group za pozemky v pražské Hostivaři.

Na Smíchově na místě bývalého Lihovaru s firmou Trigema staví nájemní dům, ve kterém bude arcibiskupství pronajímat stovku bytů i provozovat školku. Obří výstavbu řadových domů chystá v pražských Kolodějích, kde by mělo vzniknout přes 200 bytových jednotek. Projekt už ve vlastní režii připravuje arcibiskupství na pražské Budějovické. Další bytové domy arcibiskupství kupuje v Kolíně a v Milovicích. Arcibiskupství chce investovat do nájemního bydlení do roku 2025 téměř tři miliardy korun a plánuje mít tisíc bytů.

Ceny dřeva vyletěly

Katolická církev zatím nejvíc vydělává na prodeji dřeva z vrácených lesů, získala zpět okolo 130 tisíc hektarů. Arcibiskupství pražské hospodaří na 26 tisících. Loni díky nadprůměrným cenám dřeva se dostalo do zisku 213 milionů korun. „Kubík jsme prodávali za 2030 korun, což je extrémní. Zhodnocovalo se nejen dřevo kvalitní, ale veškerá dřevní hmota. Naši lesáci dělali vše, aby prodali vše,“ řekl generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.

Obří inflace zvedá restituční náhrady církvím o miliardy

Domácí

Celkově vytěžili 409 tisíc kubíků a utržili přes 830 milionů. Velkou část z toho investovali zpátky do lesů i lesní infrastruktury. Podle Balíka vysázeli skoro čtyři miliony nových stromů na 750 hektarech holin po kůrovci. V Týně nad Vltavou bude arcibiskupství provozovat automatickou štípačku dřeva a speciální pilu na výrobu dlouhých trámů pro stavebnictví.

Graubner připomenul, že arcidiecéze hospodaří, aby církev mohla platit faráře, jimž loni vypomohla 150 miliony, spravovat kostely, církevní školy a provozovat charitu. „Nepodnikáme, že by nás to bavilo nebo že bychom chtěli zbohatnout, ale abychom zajistili základní provoz,“ řekl.

Církve se vrhly na podnikání po roce 2013, kdy byl schválen restituční zákon. Díky němu hlavně katolická církev získala zpět majetek v hodnotě 75 miliard a církve a náboženské společnosti do roku 2042 budou dostávat finanční náhradu za nevydaný majetek a příspěvek na činnost zhruba tři miliardy ročně.

Z církve se stal developer, staví nájemní byty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám