Hlavní obsah

Katedrálu sv. Víta na mši za Kaczyńského zaplnily politické špičky i mnoho věřících

Praha

Ve zcela zaplněné pražské katedrále sv. Víta v pátek dopoledne proběhla smuteční mše za oběti letecké havárie, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou. Sloužil ji arcibiskup Dominik Duka a zúčastnili se jí prezident Václav Klaus, předseda vlády Jan Fischer a polský velvyslanec Jan Pastwa. Mši přihlíželi stovky věřících, někteří z nich měli polské vlaječky.

Článek

Před začátkem mše se v katedrále četla jména všech obětí neštěstí. Prostor v katedrále ozdobily české a polské státní vlajky a portrét polského prezidentského páru obklopený zapálenými svícemi.

Letecká katastrofa se stala minulou sobotu ráno u ruského Smolensku. Do Ruska prezidentská delegace letěla uctít památku tisíců Poláků, které za války zavraždili Rusové v Katyni. Letoun na letišti v husté mlze nezvládl přistávací manévr. Vedle prezidentského páru zemřela téměř stovka vysokých představitelů Polska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Arcibiskup pražský Dominik Duka sloužil za polské oběti ve Smolensku mši.

"Jde o mlhu, která zmařila možnost setkání, při němž se chystalo vyjasnění," řekl v kázání Duka.

Prezident Klaus v proslovu připomněl, že považoval Kaczyńského za přítele a velkého člověka, osobnost, díky níž jsou česko-polské vztahy na nejlepší úrovni v historii. Katastrofa podle Klause všechny zasáhla a zaskočila.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus při mši v chrámu sv. Víta

"Velmi důrazně nám to připomenulo, že rozměry věcí, na které jsme navyklí, nejsou nic proti těm, které přijít mohou," řekl Klaus. Zdůraznil, že cítí velký zármutek nad ztrátou člověka, kterého si osobně vážil, nad smrtí dalších lidí v letadle i nad bolestí polského národa.

Rodina prezidenta si odklad pohřbu nepřeje

Pražská diecéze na oběti neštěstí vzpomene i o víkendu, přes poledne se po oba dny rozezní kostelní zvony. Za oběti nehody se v pátek pomodlí také lidé v Českém Těšíně na ekumenické bohoslužbě v kostele Slezské církve evangelické Na Nivách. Smuteční mše se chystají i v Turnově v kostele sv. Mikuláše a na dalších místech republiky.

O víkendu jsou v Polsku plánovány dva smuteční obřady za oběti letecké katastrofy. V sobotu ve Varšavě tryzna, v neděli pak pohřeb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho choti Marie v Krakově. Komplikace v letecké dopravě nad Evropou, které způsobil obří mrak sopečného popela, k odkladu pohřbu na přání rodiny Kaczyńského nepovedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám