Hlavní obsah

Karla „Rossi“ Šlechtová: Potetovaná ministryně s milovaným psíkem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Milovnice rockové a metalové hudby, nadšenkyně do motorek, nositelka několika tetování, majitelka černého pudla Rambohafíka, oblíbenkyně prezidenta Miloše Zemana. Tím vším se „proslavila“ končící ministryně obrany Karla Šlechtová. V poslední době čelila kritice především kvůli rozhodnutí odsunout nákup izraelských mobilních radarů či nepodepsání některých zakázek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Karla Šlechtová

Článek

To, že Šlechtová v čele svého vysněného resortu skončí, se dozvěděla od premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek ráno. O jejím odchodu se spekulovalo už nějakou dobu. Podle informací Novinek Babiš nemohl Šlechtové nikdy přijít na jméno, ministryně měla naopak vždy podporu od prezidenta Miloše Zemana. Sama netajila, že k Zemanovi vzhlíží.

Ministryně zaujala několika aférami. Na sociálních sítích vzbudila poprask tím, když svého černého pudla, kterému říká Rambohafík, vyfotila na hrobu Neznámého vojína na Vítkově. Vzápětí se na ni spustila vlna kritiky. Šlechtová se nakonec omluvila s tím, že fotografie nebyla myšlena nijak zle.

Diskuse vyvolal i další příspěvek na sociálních sítích, který uveřejnila v březnu. Tentokrát se týkal českých legionářů. Ministryně uvedla, že čeští legionáři v první světové válce bojovali u ukrajinského Bachmače proti Adolfu Hitlerovi.

Později se omlouvala s tím, že omylem zaměnila popisek k jiné fotografii. První a druhou světovou válku si prý nespletla.

Toužila po fotce s Rossim

Vtipné komentáře si Šlechtová vysloužila vloni v srpnu ještě jako ministryně pro místní rozvoj. Na brněnském MotoGP zatoužila po fotografii s motocyklovou legendou Valentinem Rossim a vrhla se na něj. Závodník ji však odstrčil s tím, že se musí koncentrovat. Šlechtová mu prý chtěla jen popřát hodně štěstí.

Rozporuplné reakce vyvolala také fotografie Šlechtové z dětského dne vloni v červnu, kde tehdy ještě jako ministryně pro místní rozvoj mířila dlouhou zbraní do objektivu fotografa.

Nositelka několika tetování se nedávno stala terčem kritiky za využívání VIP salonku na pražském letišti, za což měl stát zaplatit 300 tisíc korun. V květnu to uvedly Lidové noviny, které spadají pod svěřenský fond Andreje Babiše. Šlechtová na to reagovala se slovy, že noviny vedou kampaň proti její osobě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Karla Šlechtová

Odsunula nákup radarů

Atmosféru ještě vyostřily některé kroky ministryně na resortu obrany. Krátce po nástupu do úřadu Šlechtová rozhodla, že nepodepíše některé zakázky, které připravil její předchůdce a vládní kolega Martin Stropnický (ANO). Ministryně také odsunula nákup izraelských mobilních radarů za 3,5 miliardy korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Karla Šlechtová na snímku z loňského června

Šlechtová působila už v předchozí vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) na postu ministryně pro místní rozvoj. Do čela resortu nastoupila po odchodu Věry Jourové (ANO) do Bruselu. Předtím působila jako ředitelka odboru EU fondů na Úřadu vlády. Nikdy nevstoupila do hnutí ANO.

Foto: ČTK

Ministryně obrany Karla Šlechtová při diskusi s vojáky

Expremiér Sobotka Šlechtovou ke konci mandátu pochválil za dočerpání evropských dotací z programového období 2007 až 2013, za přijetí novely stavebního zákona nebo nového zákona o veřejných zakázkách. Šlechtová naopak nedokázala prosadit schválení zákona o sociálním bydlení.

Anketa

Oznámkujte jako ve škole působení ministryně obrany Karly Šlechtové
1
14,1 %
2
1,7 %
3
2,7 %
4
4 %
5
77,5 %
Celkem hlasovalo 8625 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám