Hlavní obsah

Kandidátem lidovců na šéfa NKÚ je Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidátem KDU-ČSL na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je zástupce hejtmana kraje Vysočina František Dohnal. "Potvrdit by vám to měli představitelé KDU, ale je to tak," odpověděl dnes Dohnal na dotaz, zda je kandidátem na tuto, již dva roky neobsazenou, funkci.

Článek

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) řekl, že Dohnal je dobrým kandidátem na šéfa NKÚ. "Je to konsensuálně přijatelná osobnost, je to člověk, který má určitou úroveň a kvalifikaci," uvedl předseda vlády.

Pětačtyřicetiletý lidovec Dohnal byl v letech 1993 až 1999 předsedou Svazu měst a obcí a v letech 2000 až 2004 byl hejtmanem kraje Vysočina. Paroubek si chce ještě o Dohnalovi pohovořit se sociálnědemokratickými funkcionáři příslušného kraje, zda sdílejí jeho názor, a pokud to tak bude, tak ho podpoří. "Věřím, že pro podporu získám i poslanecký klub," dodal.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek dnes zpochybnil způsob nominace náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny na funkci šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Sociální demokraté totiž ve vládě s unionisty v této věci lidovecké ministry přehlasovali.

Paroubek řekl, že Kalouskova slova jeho podporu Dohnalovi nahlodávají a mohou komplikovat i podporu poslaneckého klubu ČSSD. "Kalousek pokračuje ve stejných chybách," dodal.

Kalousek dnes řekl, že chce pro kandidáta své strany získat "široký stranický konsensus" a jeho nominaci konzultovat s prezidentem republiky, který šéfa NKÚ na návrh Sněmovny jmenuje. Postupovat bude způsobem, který odpovídá "politické kultuře a nezávislosti úřadu", řekl.

Dva roky bez prezidenta

Křeslo šéfa NKÚ je neobsazeno od předloňského června, kdy zemřel jeho první a dlouholetý prezident Lubomír Voleník (ODS), který se těšil respektu napříč politickým spektrem.

Sněmovně se jeho nástupce nepodařilo po mnohých pokusech zvolit. Z ústavy a dalších zákonů vyplývá, že nového šéfa NKÚ bude jmenovat prezident Václav Klaus na návrh Sněmovny.

Obecně platí, že kandidáty navrhují poslanecké kluby. Sněmovna pak jako celek při veřejném nebo tajném hlasováním rozhodne, koho hlavě státu doporučí. Bude to kandidát, kterého při hlasování podpoří nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám