Hlavní obsah

Kandidát SPD Nerušil rezignoval na funkci v Radě ČRo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr pražské kandidátky SPD Josef Nerušil rezignoval kvůli kandidatuře v říjnových parlamentních volbách na své členství v Radě Českého rozhlasu. Hana Lipovská, která působí v Radě České televize a ve sněmovních volbách hodlá kandidovat v Pardubickém kraji za Volný blok, zatím v radě setrvává.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Josef Nerušil na zahájení předvolební kampaně hnutí SPD

Článek

Nerušil byl do devítičlenné rady zvolen 29. září loňského roku. Rezignovat se rozhodl přesto, že kandidatura podle něho není v rozporu s žádným zákonným ustanovením a dříve kandidovali i jiní členové rad České televize a Českého rozhlasu.

„Zároveň věřím, že svým krokem napomůžu k definici úzu, podle kterého se budou v budoucnu řídit i ostatní členové mediálních rad,” uvedl v tiskové zprávě.

Vůči politickým postojům Nerušila i Lipovské se v minulosti distancovala Česká biskupská konference, která Lipovskou do Rady ČT nominovala.

Církev dává od Lipovské ruce pryč

Domácí

Nerušil pak pracuje jako vedoucí referent Odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského a spravuje mimo jiné facebookový profil kardinála Dominika Duky nebo twitterový účet arcibiskupství.

„Je třeba deklarovat, že politický postoj těchto osob není postojem Církve,“ stojí v prohlášení ČBK.Členství v Radě je s funkcí poslance neslučitelné a Lipovská i Nerušil by si v případě svého teoretického zvolení museli vybrat mezi poslaneckým mandátem a postem radního.

Už samotná kandidatura však může být z hlediska zákona o České televizi problematická.

Lipovská bude kandidovat za Volného blok do Sněmovny

Domácí

„Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů,” stojí v zákoně.

Reklama

Výběr článků

Načítám