Hlavní obsah

Kandidát na ministra pro legislativu: Žaloby na některé restrikce jsem sám podával

Nová vláda je manželství z rozumu, ale věřím, že spolu vydržíme, řekl Právu budoucí ministr pro legislativu za Piráty, advokát Michal Šalomoun. Poznamenal také, že opatření proti covidu, která shodí soud, jsou špatná, a přiznal zároveň, že některé žaloby na opatření sám podával.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Michal Šalomoun (na snímku z 11. září 2018).

Článek

Jak jste se dostal k tomu, že vás Piráti oslovili na post ministra pro legislativu?

Byť nejsem členem Pirátů, tak s nimi dlouhodobě spolupracuji na právních kauzách a byl jsem asi jednou z možností.

Na jakých kauzách například? Vaší doménou je autorské právo.

Mimo jiné autorské právo. Těch kauz bylo víc, na Piráty byla například podána trestní oznámení a já jsem je obhajoval. Dopadlo to úspěšně, tady jsem ale vázán advokátní mlčenlivostí.

Nejsilnějším subjektem vlády, kde budete ministrem, je koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Jsou vám tyto strany sympatické?

Je to samozřejmě manželství z rozumu. Věřím ale, že se domluvíme a vydržíme spolu do příštích voleb.

Fiala k Zemanovým výhradám: O změně kandidátů do vlády neuvažuji

Domácí

Ministr pro legislativu v předchozí vládě chyběl. Jeho cílem je údajně osekat právní džungli. Co si pod tím mám představit?

To je asi trochu předčasná otázka. Ještě jsem se nesešel ani s budoucím premiérem, ani s koaličními partnery. Jak budeme tuto vizi, která je jistě chvályhodná, schopni naplnit, to teď nemůžu říct. Ještě není nic projednáno.

Vy sám máte nějakou vizi, se kterou na tento post jdete?

Určitou vizi mám, ale prvně s ní chci seznámit pana premiéra a koaliční partnery, zdali je to vůbec pro tuto vládu reálná věc.

Odcházející vláda vyhlásila mnoho protiepidemických opatření, z nichž některá shodily soudy. Jak se na ně díváte z právního hlediska?

Některé žaloby na opatření jsem sám podával. Některé dopadly úspěšně, jiné ne. Obecně mohu říci, že opatření, která shodí soud, jsou špatná.

Reklama

Výběr článků

Načítám