Hlavní obsah

Kandidát do Senátu zneužil údaje pacientů, tvrdí Piráti a obracejí se na ÚOOÚ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piráti podali u Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) stížnost na senátního kandidáta TOP 09 a STAN v Praze 10 Jiřího Holubáře. Vadí jim, že před volbami obeslal coby chirurg své pacienty dopisem, v němž je informoval o provozu ordinace v případě svého zvolení. Podle Pirátů šlo primárně o politickou agitaci a lékař svým počínáním mohl porušit zákon o ochraně osobních údajů. TOP 09 to striktně odmítá.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát TOP 09 na senátora ve volebním obvodě Praha 10 Jiří Holubář

Článek

„Podle nás je nehorázné, že lékař tímto způsobem zneužije osobní údaje svých pacientů, aby u nich agitoval před volbami,“ říká pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

Piráti v Praze 10 podporují Holubářovu soupeřku Renatu Chmelovou, kandidující za KDU-ČSL, která spolu s lékařem postoupila do druhého kola.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 22 - Praha 10

„Holubářovi pacienti mu zcela jistě své kontaktní údaje neposkytli s tím, aby je později využil pro své politické cíle. Tím, že tak učinil, porušil zákon o ochraně osobních údajů a může za to dostat pokutu až pět miliónů korun,“ tvrdí Zábranský, který stížnost k ÚOOÚ sepsal.

Na úřad se podle serveru Aktuálně.cz obrátilo i několik pacientů.

TOP 09: Informoval o možných změnách

„Náš kandidát se rozhodl osobním dopisem své pacienty informovat o nezbytných a důležitých okolnostech a změnách ve zdravotní péči, které mohou nastat v případě rekonstrukce polikliniky a jeho možného zvolení do Senátu,” podotýká mluvčí TOP 09 Martina Macková s tím, že postup je v souladu se zákonem o zdravotních službách.

Holubář prý kontaktováním pacientů reagoval i na šířící se fámy, že v případě svého zvolení přestane vykonávat praxi.

Související téma:

Foto: archív pirati.cz

Česká pirátská strana

„Dopisem chtěl své pacienty ujistit, že to není pravda, a naopak je požádal o podporu,“ vysvětluje mluvčí, podle níž Holubář s pacienty adresně komunikuje běžně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám