Hlavní obsah

Bývalá Pavlova mluvčí nastupuje do diplomacie. Bude pomáhat českým firmám prorazit na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá mluvčí prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková podle zjištění Novinek od poloviny ledna působí na pozici poradkyně vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného při ministerstvu zahraničí. Na starosti bude mít pomoc s čerpáním peněz z mezinárodních fondů a „otevírání dveří“ českým firmám ve válkou poničené zemi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Markéta Řeháková, bývalá mluvčí prezidenta Petra Pavla

Článek

O tom, kam zamíří někdejší hradní mluvčí Markéta Řeháková, která z funkce odešla po dohodě v říjnu loňského roku, se spekulovalo opakovaně. Mluvilo se například o tom, že by mohla zaujmout post diplomatky ve východoukrajinském Dnipru, to však není na pořadu dne. S Ukrajinou však bude její další pracovní štace přesto úzce souviset.

Na post poradkyně vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného nastoupila podle informací redakce minulý týden v pondělí, což následně na dotaz Novinek potvrdila i sama Řeháková.

„Bezpečnostní politice a diplomacii se různým způsobem věnuji už od vysokoškolských studií. Tým Tomáše Kopečného propojuje české veřejné instituce, byznys a neziskové organizace mezi sebou a s ukrajinskými partnery. Chtěla bych jim pomoci zlepšit povědomí českých firem o tom, jak získat finance z mezinárodních zdrojů určených na rekonstrukci Ukrajiny. Je důležité mít všechny informace, aby byly české společnosti a instituce připraveny tyto prostředky čerpat, jakmile budou k dispozici,“ okomentovala Řeháková náplň své práce.

Markéta Řeháková jako mluvčí prezidenta končí

Domácí

Jedním z jejích úkolů by mělo být pomoci českým firmám a institucím s čerpáním peněz z chystaného balíku evropských peněz pro Ukrajinu, které by měla v rámci úpravy unijního rozpočtu na roky 2024 až 2027 počátkem února schválit Evropská rada. Na pomoc Ukrajině by mělo jít 50 miliard eur (1,2 bilionu korun), přičemž část z nich by měla být určena i pro byznysovou sféru.

„Motivuje mě, že se můžu podílet na projektech, které přinášejí hmatatelné výsledky a pomáhají vracet stabilitu do válkou rozvrácené země,“ doplnila. Už v polovině února by se měla vypravit na Ukrajinu s podnikatelskou delegací.

Nástup Řehákové do Černínského paláce potvrdil oficiálně i mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake. „Mohu potvrdit, že paní Řeháková nastoupila do týmu vládního zmocněnce Tomáše Kopečného, a to jako poradkyně na dohodu o pracovní činnosti,“ uvedl.

Trojúhelník Brusel-Praha-Kyjev

Již krátce po vypuknutí války na Ukrajině, kterou rozpoutalo předloni 24. února Rusko, čeští politici začali hovořit o tom, že by české firmy mohly pomoci s rekonstrukcí značně válkou poničené a poznamenané zemi. Při svých cestách na Ukrajinu se tak snaží umetat cestičky tuzemskému byznysu. Dělal to vloni v dubnu při své cestě i prezident Petr Pavel, jehož cestu do Kyjeva a Dnipra pomáhala tehdy ještě v roli mluvčí organizovat právě Řeháková. Zájem pomáhat mají desítky až stovky firem, například v oblasti zdravotnictví, energetiky, dopravní i vodovodní infrastruktury, bydlení či vzdělávání.

„Aby na Ukrajině firmy uspěly, potřebujeme jim zajišťovat kvalitní informační servis o připravovaných projektech a finančních nástrojích, které mohou při působení na ukrajinském trhu využívat. Současně jim chceme pomoci otevírat dveře ke spolupráci s ukrajinskými partnery na konkrétních zakázkách. Čím více je rekonstrukce Ukrajiny aktuální, roste i počet příležitostí, a proto potřebujeme, aby byla podpora pro české firmy intenzivnější. Postupné rozšíření mého týmu má této podpoře přispět,“ vysvětlil Novinkám vládní zmocněnec Tomáš Kopečný.

Jednání s Řehákovou podle zdrojů redakce probíhalo řadu týdnů. Kopečný si ji prý vybral na základě „dobrých zkušeností z dřívější spolupráce“ a spojení mu dle jeho slov dává smysl.

„V týmu potřebuji někoho, kdo má analytické schopnosti, dokáže zpracovávat větší množství informací a má zkušenosti s fungováním bezpečnostní a zahraniční politiky. Markétu Řehákovou znám už z doby, kdy působila jako novinářka v Hospodářských novinách a psala právě o bezpečnostní politice. Později se jako analytička věnovala informační bezpečnosti ve společnosti Semantic Visions. V týmu prezidenta Pavla získala povědomí o fungování politiky zevnitř. Jsem rád, že se podařilo najít formu, jak můžeme spolupracovat, umožní nám to pro český byznys na Ukrajině dělat víc,“ vysvětlil Kopečný.

Pokud Česko zaspí, nebude z poválečné rekonstrukce Ukrajiny nic mít, říká odborník

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám