Hlavní obsah

Zavedení víz s Kanadou není už tak horké, mírní obavy Kohout

– Praha • Aktualizováno

Vyjednávání s Kanadou podle ministra zahraničí Jana Kohouta přinesla obrat v otázce zavedení víz. Kanada znejistěla, řekl Kohout v nedělních televizních Otázkách Václava Moravce s tím, že v úterý zřejmě Ottawa vízovou povinnost pro Čechy nezavede.

Článek

"Nemáme žádnou indikaci, že by nám chtěla Kanada zavést víza," řekl Kohout v Otázkách Václava Moravce. Zároveň však dodal, že to neznamená, že by vízovou povinnost Kanada přece jen nezavedla.

Narostla prý pravděpodobnost, že dojde k úpravě jiným režimem - například elektronickými registracemi či kontrolami na letištích.

Kanada zavedla víza pro Čechy v roce 1997, o deset let později je zrušila. Nyní se však opět hovoří o tom, že by mohla být vízová povinnost obnovena. Přes Atlantik totiž hromadně cestují čeští Romové, kteří v zemi žádají o politický azyl.

Podle statistik požádalo v prvním pololetí letošního roku 1720 Čechů o politický azyl. Nejvíce žadatelů bylo však z Mexika (5500).

V posledních týdnech se podle Kohouta ukazuje, že počet českých žadatelů o azyl v Kanadě klesá, a naopak že Romové, kteří v Kanadě požádali o azyl, mají v úmyslu se do Česka vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám