Hlavní obsah

Kam to jede? Lidé jsou zmatení z MHD v Teplicích. Nefunguje odbavení, jezdí se zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povážlivou trhlinu dostalo novoroční převzetí provozu městské hromadné dopravy v Teplicích příspěvkovou organizací města. Kvůli zpoždění dodávky odbavovacího zařízení, který umožní platbu pomocí karty, mají cestující od 1. ledna přepravu autobusy a trolejbusy po lázeňském městě zdarma. Odbavovací ani informační systém nefunguje.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Cestující mají cestu autobusem či trolejbusem zdarma.

Článek

„Je to příjemná novinka,“ usmála se na dotaz Novinek, co říká na bezplatné cestování, Libuše Novotná.

Část cestujících však problém kritizuje. „Je to bordel a neschopnost odpovědných. Obávám se, že je to jen začátek série přešlapů, které s novým provozovatelem MHD nastanou,“ tepal vedení města cestující Pavel Klouček.

Cestující dál nastupují předními dveřmi, ovšem nejsou u řidiče odbavováni. V provozu není ani vnější a vnitřní vizuální a akustický informační systém. Vozidla jsou proto označena pouze papírovou cedulí za čelním sklem s číslem linky a informací o konečné stanici.

To vyvolává u cestujících často rozpaky a zmatky. Na zastávce na Benešově náměstí se v úterý kolem poledne lidé ptali řidičů, kam spoj vlastně jede. Jiní, kteří neměli o přepravě zdarma zatím ponětí, se divili, že se nemusí odbavit. „Je to blázinec,“ reagovala jedna z cestujících při nástupu do trolejbusu.

Máme vánoční dovolenou. Firma neopraví chybný software v teplické MHD. Bude tak jezdit zdarma

Domácí

Nově založená příspěvková organizace Městská doprava Teplice se za dočasně zhoršený komfort cestujícím v prohlášení na webu omluvila. Vůči dodavateli uplatní veškeré smluvní sankce vyplývající z uzavřeného smluvního vztahu. Náměstek primátora Tomáš Hadwiga (ANO) uvedl, že půjde o náhradu ušlého zisku. Firma software neopravila, zdůvodnila to tím, že příslušní zaměstnanci mají dovolenou.

Magistrát pochybení odmítl. „Dodavatel nás ujišťoval, že je všechno v pořádku. O tom, že je problém se softwarem, nás informoval před koncem roku s tím, že klíčoví pracovníci, kteří mohou chybu odstranit, čerpají dovolenou,“ řekl Novinkám Hadviga s tím, že ze strany města je k spuštění zařízení vše připravené.

Ten v úterý doufal, že do konce týdne bude vše fungovat. „Urgujeme věc každý den, nikdo nám zatím nebyl schopný říci, kdy systém bude provozuschopný,“ uvedl ve středu.

V Teplicích kromě cestujících MHD ušetří nyní také motoristé. Vedení magistrátu se nepovedlo včas vybrat vhodného dodavatele na zavedení modernizovaného systému placeného parkování. Řidiči tak od konce roku parkují v centru města zdarma. „Ve veřejné zakázce nedošlo k výběru vhodného dodavatele služeb, takže do 30. dubna bude parkování zdarma,“ informovala mluvčí města Adina Sedláková.

Obyvatelé Teplic si z nastalé situace na sociálních sítích utahují. „Odpad máme zdarma, MHD zdarma a navíc ještě parkování. Co víc si přát,“ zní jeden z mnoha příspěvků na téma.

V babyboxu v Teplicích našli novorozenou holčičku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám