Hlavní obsah

Kalousek se omluvil Rakušanovi a Fialovi za to, že je obvinil ze lži o migračním paktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek nejdříve na sociální síti X napsal, že premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) lžou o migračním paktu. Kalouskovi vadily výroky, že Česko má výjimku z migračního paktu kvůli uprchlíkům z Ukrajiny. Za výrok o lžích se omluvil. Trvá ale na tom, že ČR výjimku nemá a mluvit o ní je zavádějící.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek zveřejnil omluvu poté, co se k celé věci vyjádřila na X evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová.

Česko bude možné osvobodit od povinných příspěvků v migračním paktu, tvrdí eurokomisařka

Evropa

Ta těsně před rozpravou o migračním paktu v českém parlamentu prohlásila, že Česká republika bude moci být osvobozena od jakýchkoli solidárních příspěvků v rámci nařízení o řízení azylu a migrace (AMMR).

Johanssonová to uvedla na síti X v souvislosti s tím, že Česko už přijalo velké množství Ukrajinců.

„Upřesňující stanovisko autority v EK: Žádnou výjimku ČR nemá. Leč předpokládá se, že pokud o ni požádá, může jí být vyhověno. Tvrzení, že ČR má výjimku, je tedy jen nepřesná a zjednodušená interpretace, nikoliv lež,“ napsal na síti X Kalousek.

„Za tento termín se omlouvám, byla to zjednodušená a nepřesná interpretace,“ dodal se smějícím se emotikonem a v příspěvku označil premiéra Fialu i ministra Rakušana.

Den předtím volil exministr na stejné platformě výrazně ostřejší slova. „Nechci to lacině kritizovat, možná nešlo dojednat nic lepšího. Možná je tenhle kompromis lepší než nic. Nesmířím se ale s tím, že nám o tom naši přední politici lžou. To nesmíte dělat, pánové,“ napsal Kalousek.

V příspěvku pak označil premiéra Fialu a ministra Rakušana. „Pak vám totiž lidé nebudou věřit ani tehdy, když budete mít tisíckrát pravdu,“ napsal bývalý šéf TOP 09.

Kalousek i dnes nicméně trvá na tom, že žádnou výjimku Česko nemá.

„Nikdy nebudete mít jistotu, že tu výjimku opravdu dostanete. Vždy bude záležet na konkrétní situaci (startujeme cca za 2 roky) a na posouzení Rady. Pokládám proto za velmi nešťastné, že se to prezentuje jako hotová věc,“ napsal v jedné z posledních reakcí.

Kalousek: Fiala a Rakušan o migračním paktu lžou

Domácí

Rakušan plísnil opozici za šíření strachu kvůli migraci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám