Hlavní obsah

Kalousek nepřímo obvinil Vondru ze stamiliónových úniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro čtvrteční Hospodářské noviny (HN) nepřímo obvinil ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) z toho, že kvůli němu přišel český stát během českého předsednictví EU o stamilióny korun. Vondra Kalouskovu kritiku odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) při středečním jednání vlády

Článek

Vondra byl v té době vicepremiér pro evropské záležitosti a organizaci předsednictví měl se svým týmem na starosti. Média již delší dobu píší o sporné zakázce, s níž je spojovaná firma Promopro, které Úřad vlády zaplatil téměř 551 miliónů korun. Kalousek považuje tuto částku za nehoráznou a nesmyslně vysokou.

"Je nepochybné, že veřejné rozpočty přišly o výrazné prostředky. Určitě mluvíme o stamiliónech... Marže jsou přitom slušné slovo, a pro tento případ se snad ani nehodí," řekl Kalousek v narážce na společnost Promopro, která bez soutěže získala půlmiliardovou zakázku na audiovizuální služby v průběhu předsednictví.

Jaké marže považuje Miroslav Kalousek za mravné a jaké za nemravné? Mravné jsou ty pro Omnipol a nemravné jsou ty ostatní?

Vondra Kalouskovo vyjádření odmítl. "Já nevím, jaké marže ve výši stamiliónů má na mysli. Pro Omnipol? Jaké marže považuje Miroslav Kalousek za mravné a jaké za nemravné? Mravné jsou ty pro Omnipol a nemravné jsou ty ostatní? Já nevím a ani nemohu vědět, jaké byly marže firem, které dělaly české předsednictví, ale stovky miliónů to ani matematicky být nemohou," řekl Vondra. Šéfem zbrojařské firmy Omnipol byl v minulosti Kalouskův dlouholetý známý Richard Háva. Omnipol dlouhodobě coby zprostředkovatel armádních nákupů vydělával horentní sumy na zakázkách pro stát, a to již od 90. let, kdy Kalousek vedl ekonomickou sekci ministerstva obrany.

Úřad vlády zaplatil firmě Promopro téměř 551 miliónů korun, uvedl v úterý mluvčí vlády Jan Osúch. Tato částka podle něj zahrnuje i DPH. Vyplývá prý z účetního systému úřadu a prověřily ji dvě kontroly. Ve vyjádřeních médií, politiků i zástupců firmy se přitom v posledních dnech objevovala v souvislosti s celkovou cenou zakázky různá čísla. Kvůli podezřelé zakázce podal finanční analytický útvar ministerstva financí trestní oznámení. Vondra koncem ledna prohlásil, že smlouvu s firmou osobně nevyjednal, nepodepsal a nebyl s ní seznámen.

Horší než Drobil

Kalousek HN řekl, že peníze, které úřad vlády vyplatil firmě Promopro, byly "nehorázné a nesmyslně vysoké". Uvedl rovněž, že loni o věci informoval mezi čtyřma očima premiéra Petra Nečase (ODS). Dále prohlásil, že je-li "něčím mimořádně znechucen, tak argumentací, kterou použil na tiskové konferenci pan ministr Vondra a které já říkám obranné plivání".

Kalousek si rovněž myslí, že případ zakázky pro firmu Promopro je vážnější než kauza exministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila, který loni v prosinci rezignoval kvůli údajné korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám