Hlavní obsah

Kalousek k preferencím: Přijít o voliče, když jsem pořádně neudělal nic, to bolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek si v souvislosti s posledním volebním modelem společnosti Median posteskl na nicnedělání koaliční vlády, od níž nemalá část voličů očekávala zásadní reformy. Straně TOP 09, kterou Kalousek spoluzakládal, již ale také nezřídka kritizuje, průzkum přisoudil zisk 3,5 procenta, stejně jako lidovcům, v jejichž čele v minulosti také stál.

Článek

„Přijít o voliče, protože jsem udělal kus nezbytné práce, s tím se ještě dá žít. Ale přijít o voliče, protože jsem pořádně neudělal nic, to už hodně bolí…“ napsal Kalousek ve čtvrtek na síti X v souvislosti s nejnovějšími daty.

Kalousek připomněl tradiční hlasy koaličních politiků, kteří se radikálním krokům brání s poukazem na jejich neoblíbenost u voličů, která se zákonitě projevuje i v průzkumech a následně u voleb.

„Nezdá se ale, že neochotu dát státní rozpočet do pořádku by voliči nějak zvlášť oceňovali,“ uvedl Kalousek a připomněl, že vláda má již drahnou dobu k dispozici soubor opatření, která vypracovala a doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Do důchodu později, školné na univerzitách. Experti radí, jak zachránit hospodaření státu

Domácí

„Ten bych vzal a prosadil jako celek, namísto vyzobání jen kosmetických detailů,“ dodal své doporučení k němuž doplnil ještě konec „Babišových lidí“ ve státní správě.

Právě hnutí ANO, v jehož čele Andrej Babiš stojí, je dlouhodobě favoritem předvolebních průzkumů. Jeho dominanci potvrdila i poslední data Medianu.

Vedu legitimní diskusi o krocích strany, jejímž jsem členem , a mám důvod si myslet, že mé názory sdílí velká část členské základny
Miroslav Kalousek

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) doposud v rámci reforem a konsolidace veřejných financí prosadil úsporný balíček a hodlá uvést v život i důchodovou reformu, která mimo jiné počítá i s postupným zvyšování věku odchodu do důchodu. Soubor dalších navrhovaných opatření zřejmě s ohledem na postupující čas v rámci volebního období spadne pod stůl.

Kalousek se vůči vládě vymezuje kriticky dlouhodobě. Stranám vyčítá, že se nepokusily naplnit očekávání voličů, a výhrady má i k fungování koalice SPOLU, již tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

„Deklarovaný slib dát do pořádku veřejné rozpočty tato vláda nesplnila ani zdaleka, byť udělala mnohem víc, než by zmohla dnešní opozice,“ řekl před nedávnem Novinkám.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek

Volby by vyhrálo ANO, TOP 09 by ve Sněmovně nebyla

Parlamentní volby

Ekonomika rozhodne, míní politolog

S tím, že mezi voliči vládní stran panuje obrovské rozčarování z neplnění slibů, souhlasí i politolog Jan Kubáček. Vládě by podle něj pomohla pouze „nečekaně dobrá ekonomická nálada ve společnosti a chyby opozice“, která by musela potenciální voliče vyprovokovat například nevhodným povýšeneckým chováním.

Volby jsou podle něj vždy do značné míry „peněženkové téma“, a třebaže se ekonomika zvolna zvedá, voliči mohou vládním stranám sečíst jak zvyšování daní, tak nezvládnutou inflaci či předkládanou podobu důchodové reformy, která nekoresponduje s dřívějšími slovy premiéra.

Přestřelka s šéfkou TOP 09

Kalousek, jenž politické dění s oblibou glosuje, nekritizuje vládní koalici nebo TOP 09, jejímž je členem, poprvé. Do šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se třeba nedávno pustil za to, jak neférově podle něj byla vyměněna ministryně pro vědu Helena Langšádlová. Kalousek uvedl, že se Pekarová ministryně zbavila „primitivním holčičím“ způsobem.

Pekarová na to reagovala v rozhovoru pro Aktualně: „Evidentně se stal takovým dalším Milošem Zemanem nebo Václavem Klausem, tedy otcem zakladatelem, který se nesmiřuje s tím, jak se strana vyvíjí.“

Kalouskova odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. „Pro takové výroky mám plné pochopení a nezlobím se. Zoufalí lidé říkají zoufalé věci a je na místě jim to shovívavě tolerovat,“ řekl Novinkám Kalousek.

Na dotaz, zda na výhradách Pekarové není kus pravdy, protože se do TOP 09 i vlády rád strefuje, dodal: „Vedu legitimní diskusi o krocích strany, jejímž jsem členem, a mám důvod si myslet, že mé názory sdílí velká část členské základny.“

Preference TOP 09 jsou bídné. Nástupce Langšádlové musí být hvězda, míní politologové

Domácí

Výběr článků

Načítám