Hlavní obsah

ČT: Tlustého žena má úvěr od banky ovládané PPF

PRAHA

Žena poslance ODS Vlastimila Tlustého si pro svou firmu vzala dvacemiliónový uvěr od banky, kterou ovládá skupina PPF. Tuto společnost přitom dozorčí rada České konsolidační agentury (ČKA), jíž Tlustý šéfuje, určila vítězem lukrativního tendru. Tlustý tvrdí, že o podrobnostech podnikání své ženy, nemá informace. Informaci v neděli zveřejnila Česká televize.

Foto: Archiv

Tálín je obcí duatlonu a triatlonu zaslíbenou. Tálínský duatlon 2017.

Článek

Společnost JMTCZ, v jejímž představenstvu je i Tlustého manželka Ladislava, dostala loni v dubnu úvěr od První městské banky, kterou ovládá právě PPF.

Vlastimil Tlustý je v čele dozorčí rady ČKA, která rozhodla, že právě PPF získá pohledávky za více než miliardu korun.

Ladislava Tlustá je podepsána pod účetními dokumenty a poslancův otec předsedá dozorčí radě firmy. "V podstatě to byla jediná banka, která byla ochotna s námi jednat," řekla televizi Tlustá. Podle televize Tlustý jakoukoliv spojitost mezi tímto obchodem a úvěrem pro firmu své ženy odmítá. "Manželka v té firmě pracuje - to je, co vám k tomu mohu říct, tak se zeptejte jí," řekl ČT.

Firma příliš nevydělávala

Podle advokáta Václava Sládka banka poskytnutím úvěru podstoupila riziko. Z účetnictví společnosti totiž vyplývá, že za první tři roky existence prodělávala a poprvé se dostala do plusu až v roce 2003.

Účetní rozvaha, kterou firma uložila na soud, navíc neodpovídá údajům v obchodním rejstříku. Dva roky po sobě v kolonce Základní kapitál uváděla částku přesahující 12 miliónů, ale podle obchodního rejstříku je to pouze jeden milión korun, uvedla ČT.

"To je tam nějaký omyl, to jmění nebylo ještě zapsáno," řekla Tlustá. Dvacetimiliónový úvěr si firma vzala na opravu statku. Jednu jeho část koupila za dva a půl miliónu od soukromé osoby a druhou za 350 tisíc korun od města.

Šéfa ODS Mirka Topolánka informace o půjčce firmy, kde působí manželka Vlastimila Tlustého, překvapila. "Je to pro mě nová informace. Zeptám se," řekl televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám