Hlavní obsah

Kalousek hodil Fialu a Babiše do jednoho populistického pytle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exministr financí a člen vládní TOP 09 Miroslav Kalousek hodil v souvislosti s rozpočtovou politikou premiéra Petra Fialu (ODS) do stejného populistického pytle jako expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Rozpočtovou politiku obou pánů, kteří dlouhodobě stojí proti sobě, označil za zhoubnou a bez perspektivy.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo

Článek

„Prosím, prosím. Uvědomme si všichni, kam nás ženou populisté bez ohledu na to, zda se jmenují Andrej Babiš či Petr Fiala. Jejich rozpočtová politika, kterou mají oba v zásadě stejnou, je zhoubná a bez perspektivy. Zkusme dělat politiku bez nich a bez dluhů,“ napsal na sociální síť.

Tam také uvedl, že vláda „zjevně ztratila kontrolu nad svými veřejnými rozpočty“. A podotkl, že ztráta kontroly nad vlastní kasou je ztráta kontroly nad vlastní suverenitou.

„Míra politické zbabělosti a neodpovědnosti přesáhla svou mez,“ zdůraznil.

Exministr a člen vládní TOP 09 Kalousek tím reagoval na informace, že v únoru skončil státní rozpočet se schodkem 119,7 miliardy korun, což je meziročně o 74,4 miliardy korun více. Ve středu to v tiskové zprávě uvedlo ministerstvo financí (MF).

Jde o nejhlubší únorový deficit od vzniku České republiky. Vysoký nárůst deficitu je dán především zvýšenými výdaji na sociální oblasti a na pomoc proti vysokým cenám energií.

Nemají odbornou kompetenci

Kalousek se navíc obul do vlády i v dalším příspěvku. „Zda vybere stát tu zatáčku? Stát snadno, tak těžké to zas není. Ti, kteří dnes ten stát řídí, na to ale nemají ani odvahu, ani odbornou kompetenci. Buď se vzpamatují, nebo k nim musíme najít alternativu. Populisté to ale nejsou,“ tepal Kalousek dál.

Stát seká obří dluhy, rozpočet za únor už je mimo realitu

Ekonomika

K rozpočtové politice se pak vyjádřil v době, kdy ve Sněmovně „bojuje“ koalice s opozicí o nižší valorizaci důchodů.

Vláda prosazuje, aby dostali senioři méně, než by jim mělo náležet ze zákona v červnové valorizaci. Ale i pokud to projde, bude to stát státní kasu dalších zhruba 15 miliard.

Podle schváleného rozpočtu by měl stát pak letos hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun.

Kalousek: Vláda přikládá inflaci pod kotel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám