Hlavní obsah

Kalousek chce písemný slib loajality koaličních poslanců

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Staronová koalice soc. dem., lidovců a unionistů sice má fakticky stojedničkovou převahu, avšak vrásky na čele koaličních lídrů dělá nyní možná neposlušnost některých poslanců zejména ze soc. dem., kterým se příliš nezamlouvá už dohodnutá účast unionistů ve vládě. Všichni vládní poslanci tak budou nuceni stvrdit podpisem svou loajalitu.

Foto: Eva Pavelová

Švýcárna - i díky dobrovolníkům v novém kabátě

Článek

Právě s tímto nápadem přišel šéf lidovců Miroslav Kalousek na páteční schůzku s úřadujícím předsedou soc. dem. Stanislavem Grossem. To by prý mělo všech 101 poslanců udržet na uzdě.

"Utvrdili jsme se, že obě strany mají vůli pokračovat ve spolupráci ve stávající koalici. Dohodli jsme se, že oba pokládáme za vhodné, aby vůle byla stvrzena podpisy všech poslanců snad existující vládní většiny," řekl novinářům po téměř dvouhodinové schůzce s Grossem v pražském hotelu Hofmaister lidovecký předseda.

Schůzku přitom nazval neformální a tím zdůvodnil i fakt, že se ji neúčastnil předseda unionistů Pavel Němec, který navíc podle něj nebyl v pátek v Praze. Kategoricky se ohradil proti tomu, že by spolu s Grossem chystali něco proti unionistům. "Je to absurdní představa," prohlásil.

S pojistkou v podobě podpisu přišli představitelé současné koalice již před dvěma roky při jednání o koaliční dohodě. Nakonec ale podpora zůstala u ústního prohlášení poslanců při jednání frakcí.

Zaměření na rodinu

Kalousek v pátek uvedl, že oba aktéři schůzky již probrali některé varianty budoucí koaliční dohody a programového prohlášení vlády. Odmítl však sdělit podrobnosti s tím, že předsedové musí nejdříve informovat svá stranická grémia.

Kalousek pouze zopakoval, že pro jeho stranu je klíčové, aby si koalice zachovala svůj akceschopný a reformní charakter a aby v ní měli lidovci dostatečný prostor pro svůj program.

Již začátkem týdne Gross v rozhovoru pro Právo uvedl, že program budoucí vlády by měl být zaměřen např. na podporu rodin s dětmi a na zlepšení právního prostředí. Obě tyto priority jsou přitom blízké zejména lidovcům.

Předsednictvo soc. dem. se přitom o víkendu shodlo na tom, že program vlády by neměl být omezen pouze dvěma roky zbývajícími do řádných voleb, ale měl by mít přesah až do dalších voleb.

Konzultovali složení vlády

Lidovecký předseda na dotaz Práva připustil, že spolu s Grossem už nezávazně probírali některé personální otázky, ale šlo podle něj spíš o konzultaci. "Určitě to nebylo jednání o personálním složení vlády," řekl Kalousek.

"Křeslo pro toho či onoho je to poslední, co by mě zajímalo a křeslo pro mě je to nejsposlednější, to skutečně neřeším," uzavřel. Právě účast Kalouska v nové vládě je tím, co požaduje ústřední výkonný výbor soc. dem.

Rovněž Gross v minulosti opakovaně zmínil, že předsedové koaličních stran by měli být současně členy vlády.

Související články

Gross má sestavit vládu

Prezident Václav Klaus pověřil v pátek odpoledne úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse vedením jednání o sestavení nové vlády. Po prezidentově sérii...

ODS odmítla Grossovu nabídku funkcí

Vedení ČSSD a ODS se na schůzce ve Sněmovně nedohodla na jakékoliv spolupráci. Šéf ČSSD Stanislav Gross novinářům řekl, že ODS nabídl kontrolní funkce....

Výběr článků

Načítám