Hlavní obsah

Gross má sestavit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus pověřil v pátek odpoledne úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse vedením jednání o sestavení nové vlády. Po prezidentově sérii dopoledních konzultacích s reprezentací Sněmovny dal Klaus najevo, že nechce ve vládě pouze kosmetické změny. "Pokusím se, abych tento úkol splnil," prohlásil Gross.

Foto: Petr Hejna

Kubatův pomník

Článek

"Dříve než uplatním svoji ústavní pravomoc jmenovat předsedu vlády, rozhodl jsem se vás požádat, abyste na politické scéně na základě této mé výzvy zahájil oficiální jednání o vytvoření budoucí vlády," citoval Klaus z pověřovacího dopisu Grossovi.

Prezident přitom věří, že se šéfovi ČSSD podaří v krátké době najít řešení, které bude moci vládě zajistit takovou většinovou podporu ve Sněmovně, která bude pro prezidenta věrohodná a která bude pozitivně přijata českou i mezinárodní veřejností. "V takovém případě bych vás následně jmenoval předsedou vlády," řekl Klaus.

"Pokud se mi to podaří, tak se samozřejmě budu snažit o to, aby v ČR byla jmenována vláda, která si zaslouží důvěru české, ale samozřejmě i zahraniční veřejnosti," odpověděl Gross.

Tisková konference prezidenta Václava Klause a Stanislava Grosse trvala jen několik minut. Otázky na ní nebylo možné podávat. Samotné jednání obou politiků trvalo zhruba 15 minut.

Klaus nechce vládu postavenou na Kottovi

Prezident dal při dopolední schůzce s vedením Sněmovny najevo, že si nepřeje, aby vláda "visela" jen na hlasu Petra Kotta, bývalého člena ODS, který ve čtvrtek vstoupil do klubu US-DEU. Nová vláda by podle Klause měla představovat změnu. Nemělo by jít jen o obměnu několika jmen v koaličním kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU.

"Česká veřejnost očekává s novou vládou změnu, těžko by se smiřovala s pouhou obměnou několika tváří ve vládě a jako by nic jiného se nestalo," řekl Klaus. Dodal, že to byl i převládající názor účastníků dnešního jednání.

Topolánek Grossovu snahu respektuje

Topolánek prohlásil, že respektuje právo ČSSD, aby se její zástupce pokusil kabinet sestavit. Gross chce vytvořit vládu, která by vydržela až do řádných voleb v roce 2006. Představitelé ODS již dříve naznačili, že by umožnili vznik jen takového kabinetu, který by republiku dovedl k předčasným volbám.

Spekuluje se o tom, že Grossův projekt by mohl být založen na půdorysu současné koalice, což nutně neznamená, že kabinet by byl složen z ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, ale že by se opíral hlavně o hlasy těchto tří stran plus dva tři další poslance z opozičního tábora. Mluví se ale i o menšinové vládě ČSSD a KDU-ČSL, případně o menšinovém sociálnědemokratickém kabinetu.

Němec ČTK řekl, že unie je připravená být ve vládě, která se přihlásí k reformě veřejných financí a nebude "žádným způsobem" závislá na KSČM. Odmítl myšlenku, že by US-DEU podporovala vládu z opozičních lavic.

Reklama

Související články

Gross možná vsadí i na bývalé ministry

Úřadující předseda soc. dem. Stanislav Gross, který bude se vší pravděpodobností pověřen sestavením nové vlády, zřejmě vsadí i na několik bývalých ministrů...

Gross chce udržet trojbarevnou koalici

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, který bude zřejmě prezidentem pověřený sestavením nové vlády, chce i v příštím kabinetu udržet koalici s lidovci...

Výběr článků

Načítám