Hlavní obsah

Kalousek: Chápu, že Herman nechtěl říci, že obětoval lustrační zákon za vládní funkci

Právo, dan

Budoucí ministr kultury a bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman (KDU-ČSL) obhajoval neobhajitelné. Myslí si to alespoň místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož vyměnili lidovci lustrační zákon za křesla ve vládě. Kalousek tak reagoval na středeční Hermanovo vystoupení ve Sněmovně, kdy poslanec obhajoval nedotknutelnost lustračního zákona, což však podle Kalouska po schválení normy o státní službě neplatí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Uspokojila vás odpověď kandidáta na ministra kultury z KDU-ČSL Daniela Hermana na váš dotaz, jak se bude cítit bok po boku s Andrejem Babišem – který čelí podezření, že byl agentem StB –, když ještě před rokem byl v čele ÚSTR?

Problém je, že se to netýká pouze Babiše. Problémem je, že tím, že ve středu naplnili dohodu s panem prezidentem, tak mu umožnili, že ode dneška nemusí vyžadovat lustrační osvědčení u žádného ministra. Od dnešního dne jsou vládní funkce otevřené nejen panu Babišovi, ale libovolnému estébákovi.

Uspokojila vás jeho odpověď?

Já jsem mu na to řekl, že jsem odpověď nevyžadoval. Protože na otázku, proč fakticky zrušili lustrační zákon – i když dál platí, ale nebude se aplikovat –, neexistuje ze strany pana Hermana odpověď, která by byla  věrohodná a zveřejnitelná zároveň.

A jaká by podle vás byla věrohodná odpověď?

Zveřejnitelná odpověď je to, co řekl, věrohodná odpověď by byla: vyměnili jsme to za vládní funkce a já jsem připraven rameno vedle ramene spolupracovat s těmi, kteří spolupracovali s komunistickou tajnou policií. A dělám to proto, abych byl ministrem. To by bylo věrohodné, ale chápu, že to takto zveřejnit nechtěl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman.

Herman argumentoval, že když Babiš je ochoten o své minulosti mluvit, tak to s jeho spoluprací nebude tak horké. Každý může přece prozřít, že život není černobílý, ne?

Svět není černobílý, ale musí se dodržovat zákony. Ode dneška bude porušován zákon, který nás chrání před exponenty minulého režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám