Hlavní obsah

K tuhým mrazům se přidá sněžení a silný vítr, varovali meteorologové

Novinky, Vladimír Michna
Aktualizováno

K tuhým mrazům, které v posledních dnech sužují Česko, přibude další sněhová nadílka. Ta bude doprovázena silným větrem, na většině území se tedy budou tvořit sněhové jazyky a závěje, varovali v úterý dopoledne meteorologové.

Článek

Frontální systém, který ve středu k večeru začne od severozápadu ovlivňovat počasí u nás, bude doprovázen silným větrem a sněhovými srážkami.

Vítr by měl být nejsilnější v druhé polovině noci na čtvrtek. V jihovýchodní polovině území bude vítr mírnější. V průběhu čtvrtečního dopoledne bude mírně slábnout.

Do čtvrtka má nasněžit pět až 12 centimetrů nového sněhu. Kvůli zesílenému větru se budou tvořit sněhové jazyky a od 600 metrů nad mořem i závěje. Sněžení s tvorbou sněhových jazyků předpokládají meteorologové i v dalších dnech.

Na horách až 25 pod nulou

Vzhledem k přílivu studeného vzduchu od severovýchodu a k vyjasnění v noci na středu budou minimální teploty od mínus 17 do mínus 22 stupňů Celsia, na horách až kolem 25 stupňů.

Ve středu večer bude postupně zesilovat jihozápadní vítr na čerstvý šest až 10 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s, na hřebenech hor ojediněle kolem 30 m/s.  Vítr by měl být nejsilnější v druhé polovině noci na čtvrtek. V  jihovýchodní polovině území bude vítr mírnější, uvedli meteorologové.

Počasí u nás bude od severu ovlivňovat slábnoucí výběžek vysokého tlaku vzduchu. Ve středu během dne počasí u nás začne od severozápadu ovlivňovat frontální systém spojený s hlubokou tlakovou níží postupující přes Skandinávii dále k jihovýchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám