Hlavní obsah

Nechali tam dřevo po kůrovci, proto se oheň tak šířil, tvrdí starosta

Hřensko

Starosta města Krásná Lípa Jan Kolář míní, že oheň nemusel České Švýcarsko zasáhnout v takovém rozsahu, kdyby v lesích nebylo ponecháno dřevo napadené kůrovcem. Rozšíření původního ohniska požáru by podle něj nenastalo, pokud by podél silnice byly vykáceny bezpečnostní pruhy. Okolní obce se obávaly podobného požáru již mnoho let, řekl.

Požár v HřenskuVideo: Hasičský záchranný sbor České republiky

 
Článek

„My jsme jako město upozorňovali už před několika lety, že máme obavu z požárního nebezpečí, opakovaně jsme vyvolávali jednání a říkali jsme, že není otázka, jestli to chytí, ale kdy. A teď se to bohužel naplnilo,“ řekl v úterý Kolář.

Park ponechal suché dřevo napadené kůrovcem v lesích, aby se rozpadlo a rozložilo a les se samovolně obnovil.

„V době, kdy nám oznamovali, že nechají park uschnout, tak měli vytvářet takzvané pufrační zóny, což je zóna, která se měla vykácet proto, aby kůrovec nemohl přeskočit na okolní porosty,“ uvedl starosta.

Zóny měly vzniknout v místech, kde lesy parku sousedí s lesy jiných majitelů. „Přislíbili, že vznikne pás vykácených smrků, aby nepřeskočil (kůrovec) na okolní lesy, to neudělali,“ řekl Kolář.

Požár v Hřensku z dronuVideo: Hasičský záchranný sbor České republiky

Správa NP: Byl tam bezpečnostní pruh, ale nepomohl

Správa Národního parku České Švýcarsko podle jejího mluvčího Tomáše Salova bezpečnostní pruhy podél silnice z Hřenska do Mezní Louky vykácela.

„Po obou stranách vznikl bezpečnostní pruh o šířce 40 metrů napravo a 40 metrů napravo a oheň to stejně nezastavilo,“ uvedl mluvčí.

Podle něj by navíc bylo nutné odvézt z lesů několik vrstev desítky let staré hrabanky. „Je relativně jedno, jestli tam budou kmeny stromů nebo holina, protože hrabanka je tam pořád a dobře hoří,“ řekl mluvčí.

Připomněl, že při požáru v roce 2006 u Jetřichovic hořel zdravý zelený les, hasiči bojují i v tuto chvíli s ohněm na plochách, které kůrovec nenapadl.

Šéf hasičů: Konec požáru v Českém Švýcarsku nelze predikovat, vše záleží na počasí

Domácí

Les v národním parku hoří od neděle. Oheň před úterním polednem likvidovalo přes 400 hasičů z 83 jednotek. Polovina ze zasahujících hasičů je z řad dobrovolníků.

Zasaženo je asi 30 hektarů porostu. Evakuovat se museli lidé z obcí Mezná, Mezní Louka a z větší části také z Hřenska.

Původní ohnisko u Hřenska se v neděli rozšířilo přes silnici na další část lesa, v pondělí odpoledne situaci začal komplikovat vítr, který byl ještě intenzivnější dnes v noci. Některé domy v Mezné vyhořely.

Foto: Hasičská záchranná služba

Požár v Národním parku České Švýcarsko

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v Českém Švýcarsku se stále nedaří dostat pod kontrolu.Video: SDH Rumburk, Radek Lekner via Storyful, Mahu Ess via Storyful, Vaclav Sojka via Storyful, Reuters/AP

Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v Národním parku České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko. Hasiči od rána evidují v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v Praze velký počet volání, kdy lidé hlásí, že cítí kouř.

Třetí den boje s pekelnými plameny: Stovky hasičů, desítky evakuovaných. Konec v nedohlednu

Krimi

„Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda nám volat na tísňové linky,“ uvedli hasiči na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám