Hlavní obsah

Jurečka to schytává za tahání Romů do kampaně. Místo omluvy přišlo mrzení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Způsob, jakým se předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka rozhodl prezentovat boj proti zneužívání sociálních dávek, nepříjemně zaskočil vládní kolegy. Zatímco podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se pouze nepovedl, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v jeho souvislosti zmínil populismus a laciné honění politických bodů. Jurečka posléze uznal, že ho mrzí, že příspěvek je vztahován i na lidi, kteří systém nezneužívají.

Foto: Instagram Marian Jurečka

Kampaň KDU-ČSL proti zneužívání dávek

Článek

Příspěvek s fotkou muže, který si na nedávné pietě za zabitého Roma s plechovkou piva v ruce stěžoval na prodlevu ve výplatě sociálních dávek, sdílel Jurečka na Instagramu s tím, že v rámci omezení zneužívání sociálních dávek budou čtyři formy podpory sloučeny do jedné, což umožní lepší kontrolu a sníží administrativu.

Místo obsahu však vzbudil pozornost vizuál, jímž lidovci kampaň doprovodili, a to nejen kvůli napětí, které se v posledních týdnech v souvislosti s několika incidenty v romské komunitě objevilo. Jurečka svým příspěvkem postaveným na stereotypech nepřímo staví příjemce dávek, kterých jsou statisíce, do role potenciálních zneužívačů systému.

„Jednodušší systém čerpání podpory je určitě fajn věc. Ta reklama na něj se ale fakt nepovedla,“ konstatoval předseda STAN Rakušan s vírou, že jde pouze o důsledek dovolené marketingových poradců.

Daleko tvrdší odsouzení přišlo od Pirátů. „Miloš Zeman, Andrej Babiš nebo Tomio Okamura postavili svou politiku na rozdělování společnosti, štvaní jedněch proti druhým a strašení. To sice může nabrat laciné populistické body, z dlouhodobého hlediska to ale škodí celé zemi. My jsme se proto zavázali, že budeme politiku dělat jinak,“ vymezil se proti Jurečkově prezentaci šéf Pirátů Bartoš.

Pro Novinky následně doplnil, že jej podobné nenávistné projevy od koaličních partnerů mrzí.

„Je smutné, že i dnes se potýkáme s projevy ultrapravicového extremismu a populistické politické scény, která využívá nenávist jako svoji hlavní zbraň. A velmi mě mrzí, že k tomu občas sklouzne i někdo z koaličních partnerů,“ uvedl s tím, že je třeba se proti takovémuto uvažování postavit.

Ještě příkřeji odsoudil lidovecký marketing europoslanec a místopředseda Pirátů Marcel Kolaja, podle něhož je takováto politická komunikace „absolutní dno“.

O šíření stereotypů a stigmatizaci hovoří v souvislosti s Jurečkovým příspěvkem i Romové. „Ministr posiluje pouze negativní vnímání celé komunity a posiluje předsudky a diskriminaci vůči Romům,“ uvedl pro server Romea ředitel organizace RomanoNet Michal Miko.

Jurečka: Mrzí nás to

Ministr Jurečka k tomu pro Novinky uvedl, že příspěvek měl za cíl na konkrétním mediálně známém případu upozornit na připravované změny, které ministerstvo chystá v sociálním systému.

„Kromě zjednodušení administrativy jde zejména o to, aby podporu nevyužívali lidé s dostatečným příjmem, majetkem nebo zdraví lidé, kteří se mohou živit vlastní prací,“ vysvětil.

A doplnil: „Bohužel příspěvek na sociální síti je někdy vztahován i na lidi, kteří systém nezneužívají. To nebyl jeho záměr a mrzí nás to. Ostatně já sám jsem se v minulosti již mnohokrát vyjádřil na podporu menšin. V tomto ohledu budeme v další komunikaci tématu dbát na to, aby se podobná situace neopakovala.“

Romové chtějí řešit údajný rasismus senátorů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám