Hlavní obsah

Důchody se zvednou o 360 korun, oznámil Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý oznámil, že od ledna příštího roku se zvýší důchody o 360 korun. O tuto částku se zvýší základní výměr a dotkne se všech příjemců. Průměrná výše důchodu tak podle ministra dosáhne 20 693 korun.

Briefing ministra práce a sociálních věcí Mariana JurečkyVideo: ČTK

 
Článek

„Reálná hodnota důchodu meziročně vzroste o 0,9 procenta,“ uvedl ministr. Jurečka uvedl, že po červnové valorizaci je 78 procent důchodů nad 18 000 korun.

Starobní penze, které představují největší položku důchodového systému, pobírá 2,36 milionu lidí, bezmála půl milionu osob pak čerpá invalidní a pozůstalostní penze a desítky tisíc mají nárok na penze vyplácené ministerstvy obrany, vnitra a spravedlnosti.

O navýšení penzí od příštího roku kabinet rozhoduje během září. Prezident minulý týden podepsal novelu, která zpomaluje valorizace a namísto stávající poloviny odráží pouze třetinu růstu reálných mezd.

Já jsem nic nezdržoval, to vláda si to měla lépe naplánovat, odmítá Pavel kritiku podpisu změn penzí

Domácí

Novela navzdory původním vládním předpokladům začne platit až od října, výpočet to nicméně neovlivní, neboť reálné mzdy v ČR kvůli vysoké inflaci klesají. Ve druhém čtvrtletí dosáhla průměrná mzda částky 43 193 korun, přičemž reálně došlo k jejímu poklesu o 3,1 procenta.

Novelu bude řešit Ústavní soud

Penzijní novelu bude zřejmě ještě posuzovat Ústavní soud, na který se hodlá obrátit hnutí ANO. Jurečka v úterý odmítl, že by byl porušen princip očekávání v případě omezení předčasných odchodů do důchodu. Tím ANO mimo jiné hodlá ve stížnosti argumentovat. Vláda podle ministra záměr zpřísnit podmínky avizovala od dubna, argument opozice tak podle něj není relevantní.

Důchody se v lednovém termínu pravidelně valorizují od roku 2002, samotný princip valorizací funguje od roku 1996. Důchody se skládají z pevné složky a složky zásluhové, která reflektuje počet odpracovaných let a výši příspěvků do systému skrze předchozí výdělek.

Anketa

Je podle vás zvýšení důchodů o 360 korun adekvátní?
Ano, odpovídá vývoji ekonomiky
9,7 %
Ne, mohlo by být vyšší
87,2 %
Ne, přidal/a bych nižší částku
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28897 čtenářů.

Systém je dlouhodobě v deficitu a odborníci upozorňují, že bez penzijní reformy je s ohledem na demografickou křivku v České republice z hlediska financí neudržitelný.

Důchodový systém je beze změn neudržitelný, říká předseda Národní rozpočtové rady

Ekonomika

Nepochopitelná anomálie: Propad mezd je nejdelší v novodobých dějinách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám