Hlavní obsah

Důchodový systém je beze změn neudržitelný, říká předseda Národní rozpočtové rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný důchodový systém je beze změn, které vláda předložila Sněmovně, v každém případě neudržitelný pro ty, kteří do důchodu půjdou v budoucnu. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda Národní rozpočtové rady a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Mojmír Hampl.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Všechny návrhy úpravy důchodového systému, které vláda předložila a předloží Sněmovně, jsou podle něj schopny vymazat z deficitu důchodového účtu po 30. letech tohoto století více než polovinu.

„Pokud se uskuteční všechny navržené změny a poté politici nebudou řadu let do systému zasahovat, máme velkou šanci mít systém udržitelnější,“ uvedl Hampl. Systém by podle něj neměl být udržitelný jen pro stávající seniory, ale i ty budoucí. „A to si myslím, že dělá,“ dodal. „Jestli si mám vybrat mezi ideálním a nerealizovatelným a kompromisem, který může projít, beru za všech okolností variantu číslo dvě,“ dodal k ambicióznosti návrhu.

Změny v systému budou postupné a průběžné, doplnila členka NERV Helena Horská. Přijímané změny podle ní míří na období, kdy se schodek důchodového účtu zvýší na pět procent hrubého domácího produktu, což je v současných cenách 350 miliard korun, jež by v rozpočtu chyběly. Nyní činí schodek účtu zhruba 70 miliard korun, tedy asi jedno procento HDP, připomněla.

Nově oznámené hlavní pilíře důchodové reformy

Domácí

Problém důchodového systému nebyl v pravidlech nastavené valorizace, ale v nadzákonných valorizacích. „Je absurdní, že máme schodky na důchodovém účtu v situaci, kdy nejsilnější populační ročníky jsou aktivní,“ dodal Hampl.

Bývalá zástupkyně ČR ve Světové bance Jana Matesová míní, že v návrzích nejde o ožebračování důchodců, jak to tvrdí opozice. Důchodci jsou podle ní ožebračováni inflací, která jim bere úspory. „Nikdy v historii solidárního důchodového systému nebyl tak vysoký poměr důchodů k průměrné mzdě, jako je dnes,“ podotkla. Dlouhodobě je podle ní neúnosné, aby poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě překračoval 40 procent. „Nyní je to 50 procent,“ poznamenala.

Sněmovna dala v týdnu šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Středula: Vládní balíček zvýší inflaci a ještě víc poškodí rodiny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám