Hlavní obsah

Do startu EET ještě zbývá půl roku a nápady na změny už prší

Právo, Novinky, kab, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl roku před startem elektronické evidence tržeb se roztrhl pytel s nápady, jak zákon změnit. Navrhují to lidovci, Liberecký kraj za účasti některých místních sociálních demokratů i Hospodářská komora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto

Článek

Zatímco lidovci chtějí vyjmout ze zákona ty, kteří si jen přivydělávají ke svému zaměstnání, mateřské dovolené nebo k důchodu, Starostové by rádi vyňali ze zákona malé živnostníky s obratem do 10 miliónů korun.

Hospodářská komora zase tlačí na to, aby EET začala platit ne 1. prosince, ale až po Novém roce, jelikož se obává zmatků s dopadem na tržby v předvánočním období.

Nejdřív praxe, až pak úpravy

Změna by se podle lidoveckého místopředsedy rozpočtového výboru Sněmovny Jaroslava Klašky týkala přivýdělku do 64 812 korun ročně neboli 5400 korun měsíčně. Pod tímto limitem podnikatel nemusí platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Podle návrhu lidovců by nemusel podléhat ani EET. Klaška upozornil, že koalice tento nápad už jednou zamítla. Podle všeho se to stane znovu.

Nespokojeno se zněním zákona je i hnutí Starostové, které v Libereckém kraji prosadilo jako zákonodárnou iniciativu návrh novely, jež by z EET vyňala živnostníky s obratem do 10 miliónů korun.

„Dopad zákona především na malé živnostníky a poskytovatele služeb může být likvidační. To bude mít přímý dopad na úpadek rozvoje a vylidňování měst a obcí, kterému musíme zabránit,“ vysvětlil hejtman Martin Půta (STAN).

EET je modernější forma registračních pokladen a součást volebního programu, se kterým jsme kandidovali do voleb
Bohuslav Sobotka, premiér

Návrh překvapivě podpořili i dva krajští zastupitelé za ČSSD – Jaroslav Podzimek a Bohumil Kašpar. Ostatních pět sociálnědemokratických zastupitelů se zdrželo. Že by nespokojených s evidencí bylo uvnitř ČSSD víc, její předseda a premiér Bohuslav Sobotka odmítá.

„Myslím, že EET je důležitý systém, sociální demokracie prosazuje deset nebo patnáct let registrační pokladny. EET je modernější forma registračních pokladen a součást volebního programu, se kterým jsme kandidovali do voleb,“ řekl Právu premiér.

Zdůraznil, že zavedení elektronické evidence bude rozloženo do několika etap, nejdříve se bude týkat restaurací, poté obchodů a až nakonec dalších živnostníků. „Všichni se na to mohou připravit. Není na místě, abychom do toho vnášeli zmatek nějakými odklady,“ dodal.

Pracně prosazovaný návrh neupravovat

Velkou odezvu nevyvolal ve Sněmovně ani zmíněný návrh lidovců. Poslanci ČSSD a ANO si přejí, aby evidence nejdříve začala fungovat, až pak se mají začít vymýšlet výjimky.

„Zákon ještě nezačal být uplatňován v praxi, v tuto chvíli je to asi předběžné,“ řekl Novinkám šéf klubu sociální demokracie Roman Sklenák.

Skepticky se vyjádřil i předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO).

Dělat výjimky na zákon, se kterým ještě nejsou žádné praktické zkušenosti, podle něj není šťastné řešení. „Takhle pracně a těžko prosazovaný návrh není dobré upravovat,“ míní Pilný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám