Hlavní obsah

Jsou to lži, odmítl Hamáček handl s Moskvou. Schůzky na ministerstvu potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou informace o tom, že měl jet do Moskvy vyměnit vakcínu Sputnik a konání rusko-amerického politického summitu v Praze za „ututlání“ kauzy Vrbětic, lživé. Jedná se podle něj o spekulace. Jediným tématem schůzky byl podle něj dopad kauzy na bezpečnost České republiky.

Foto: ČTK

Vicepremiér Jan Hamáček.

Článek

„Jednoznačně odmítám spekulace v článku ,Svědectví: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za milion Sputniků‘ týkající se mé údajné snahy obchodovat informace z kauzy Vrbětice za dodávku vakcíny Sputnik V,“ uvedl Hamáček.

Hamáček měl v Moskvě plánovat výměnu Vrbětic za vakcínu Sputnik a summit

Domácí

„Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,“ doplnil.

Potvrdil ale zároveň, že od 14. dubna proběhlo na ministerstvu vnitra několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě.

Hamáček: Řešili jsme dopad Vrbětic 

„Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik,“ vysvětlil.

Měl by opustit politiku raketovou rychlostí, Česko není na prodej, cupuje Hamáčka opozice

Domácí

V žádném okamžiku pak podle něj nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací.

Server Seznam zprávy v úterý uvedl, že ministrova cesta do Moskvy měla být snahou vyměnit mezinárodní skandál za dodávky vakcíny Sputnik a konání rusko-amerického politického summitu v Praze. Odkazuje se přitom na několik zdrojů.

Tyto plány pak měl podle těchto zdrojů sdělit Hamáček, který tehdy fungoval také jako ministr zahraničí, účastníkům schůzky 15. dubna v kanceláři ministerstva vnitra.

Jednání se pak měli účastnit velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, policejní ředitel Jan Švejdar a později i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Chyběl však zástupce Bezpečnostní informační služby (BIS).

Hamáček: Cesta do Moskvy byla zastírací manévr

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám