Hlavní obsah

Jsme magistrálou migrantů, stěžují si v pohraničí. Zůstávají po nich haldy starého oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen nápor běženců, ale i nepořádek, který po nich zůstává na mnoha místech, vadí lidem v pohraničí. Říkají, že jsme magistrálou migrantů. Naráží na ně nejen v těsné blízkosti hranice, ale i v obcích vzdálených deset a více kilometrů.

Foto: Zdeněk Tesařík/Obec Tvrdonice

Nepořádek po migrantech v katastru Tvrdonic na Břeclavsku

Článek

Kudy projdou, tam zůstává staré oblečení. „Našli jsme a uklidili černé skládky na několika místech. Vesměs se jednalo o staré oblečení, které tam migranti zanechali. Někdo jim vozí nové, protože jsme u toho našli i cenovky. A podivil jsem se, protože tam byla i cenovka z oblečení za cenu 325 eur,“ řekl starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (KSČM).

Má vysvětlení, kde běženci berou nové šaty. „Je tu zvýšený pohyb osobních aut s tmavými skly a mezinárodními značkami Rakouska, Německa a Rumunska. Ty běžence nevozí, podle lidí jim distribuují nové šaty,“ říká starosta.

Nahlašujte podezřelá auta, vyzývá policie

„Pokud se lidé setkají s podezřelými vozidly, a to se týká i těchto případů, žádáme je, aby to neprodleně ohlásili na tísňovou linku policie. Pak je šance je zajistit, protože v tomto případě se jedná o napomáhání nelegální činnosti,“ apeluje na veřejnost policejní mluvčí Pavel Šváb.

Že migranti cestou skutečně někde mění ošacení, přímo nepotvrdil, uvedl však, že mezi zajištěnými uprchlíky je nemalá část v čistém a nově vypadajícím oblečení. Jejich počty jsou skutečně vysoké. „Za posledních sedm dnů to bylo 1488 osob. Z toho 47 žen a 106 dětí. Zadrželi jsme dvanáct převaděčů,“ řekl mluvčí.

Téměř 400 migrantů za tři dny pochytala policie na Zlínsku

Krimi

Byť z regionu nepřichází zprávy, že by migranti někoho napadli nebo páchali jinou trestnou činnost, lidé se bojí. „Je to tak. Ti, co třeba chodili venčit psy do polí kolem Tvrdonic, dnes zůstávají v obci. Jdou do amfiteátru. Mají strach. Ale migranti korzují i přes obec, nejednou je policisté zajistili hned za obcí u zásobníku plynu,“ řekl starosta.

Migranti se pohybují na mnoha místech a hromádky vyhozeného oblečení jsou v přírodě často k vidění. Podle obyvatel Tvrdonic se nejspíše nejedná o masivní přecházení zelené hranice, ale migranty nejspíše vysazují řidiči kamionů na dálnici a ti pak bloudí krajinou. Mnozí si dokonce někde sednou a čekají, až je policisté najdou a postarají se o ně.

Foto: Zdeněk Tesařík/Obec Tvrdonice

Nepořádek po migrantech v katastru Tvrdonic na Břeclavsku

„Jel jsem do Velkých Bílovic, potkal jsem v protisměru prázdný maďarský autobus. Trochu jsem se divil. Pochopil jsem, až když jsem na kraji Bílovic viděl kolem třiceti migrantů. Asi je vozí už autobusem,“ řekl Právu jeden z místních.

Reklama

Související témata:
Tvrdonice

Výběr článků

Načítám