Hlavní obsah

Jsme jediná tradiční strana, která posílila, libuje si KDU-ČSL

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, nig

Lidovci budou mít v příštích pěti letech v Evropském parlamentu o jednoho poslance více. Voliči tam vyslali tři jejich zástupce, i když jedničku na kandidátce Pavla Svobodu přeskočila dvojka Michaela Šojdrová. Podle předsedy strany Pavla Bělobrádka je to výraz toho, že je KDU-ČSL stabilizovaná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

„Z tradičních stran jsme jediní, kteří posílili,“ podtrhl Bělobrádek a upozornil, že „sociální demokraté a komunisté propadli a nejhůře dopadla ODS“.

Podle Bělobrádka je to známka toho, že KDU-ČSL je po prohraných předminulých parlamentních volbách stabilizovaná. „Prošli jsme důkladnou sebereflexí. Podařilo se to, v co před pár měsíci nikdo nedoufal,“ prohlásil s tím, že je dobře, že byly poraženy eurofobní a euroskeptické strany. KDU-ČSL prošla podle něho jako jediná z těch tradičních stran sebereflexí. „Děláme politiku, která není populistická. Podařilo se skloubit zkušenost a mládí,“ řekl.

Bělobrádek upozornil, že ČR bude mít sedm zástupců v nejsilnější parlamentní frakci, středopravé Evropské lidově straně (EPP), protože TOP 09, která se k frakci také hlásí, získala čtyři mandáty.

Lepší výsledek dvojky kandidátky Michaely Šojdrové než lídra Pavla Svobody ho příliš nepřekvapil. „Je to o pár hlasů, to není žádné drama,” komentoval Bělobrádek a podotkl, že je to také tím, že Šojdrová je z Moravy, kdežto Svoboda kandidoval ve středních Čechách.

Za nízkou účast může Klaus

Druhá nejnižší účast a historicky nejhorší v evropských volbách v ČR je podle Bělobrádka především výsledkem „deseti let masáže z Hradu“ a negativního postoje exprezidenta Václava Klause vůči Evropské unii.

„Po deseti letech vlády Václava Klause se tak nízká účast dala očekávat. Ostatně i mainstreamové strany používaly často naprosto populistické řečí o nesmyslech, které pochopitelně neexistují, uchylovaly se k těm pitomým řečem o banánech, okurkách a podobných ptákovinách, které nemají s realitou nic společného,“ podotkl Bělobrádek. Tím podle něho vytvářely „hloupou náladu a dehonestovaly EU“, dodal s tím, že pak se nelze divit tomu, že voliči k urnám nepřišli.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš: Jsme politicky stabilní síla

Hnutí ANO v eurovolbách potvrdilo svůj náskok, který předeslaly nedávné průzkumy. Šéf hnutí Andrej Babiš nicméně neskrýval překvapení. „Bylo to pro nás...

Výběr článků

Načítám