Hlavní obsah

Jourová: Nejvyšší daň by byla pro tisk likvidační. To neudělalo ani Maďarsko

ČTK, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové může být růst daňové sazby z deseti na 21 procent, s kterým u novin počítá vládní úsporný balíček, likvidační.

Foto: Milan Malíček, Právo

Věra Jourová

Článek

„Když necháme umřít noviny, spousta lidí nebude mít alternativu si přečíst něco, co nebude takový digitální fastfood,“ řekla v ČT Jourová. Tištěná média do informačního prostoru podle ní patří a plní obrovskou roli, zvlášť v „době permanentního dezinformačního úpadku“, doplnila česká eurokomisařka.

„Může to být likvidační zejména pro regionální a místní noviny, trend je spíš jim ulevovat,“ uvedla Jourová s tím, že nová základní sazba pro noviny dostává Česko „na špici evropského žebříčku“. Tištěné tituly mají podle ní už problém přežít po velkém přesunu inzerce do digitálního prostoru.

Jourová v rozhovoru pro Deník N řekla: „Je to další rána pro ekonomickou kondici médií a tištěných médií obzvlášť.“

Zvýšení daní je krvavý kompromis, poneseme následky, říká Skopeček

Domácí

„My jako Evropská komise jsme vyzvali členské státy, aby v případě tištěných médií šly na nejnižší možné zdanění, a to i na nulové sazby. Ve státech, kde byla politická vůle, se tak stalo, konkrétně právě ve Francii a Německu,“ podotkla Jourová.

Krok české vlády je podle ní „v naprostém rozporu s tím, co dělají unijní státy, které si uvědomují, že potřebujeme nezávislá, seriózní média včetně těch tištěných, je to další rána pro ekonomickou kondici médií a tištěných médií obzvlášť“.

Internet lidem stačí, prohlásil premiér

Dodala, že daňové zvýšení „zasáhne celý sektor“, nejen média, která vlastní přes svěřenské fondy šéf ANO Andrej Babiš.

„Zvyšování daňové zátěže vede k jejich likvidaci. K takovým krokům nepřikročily ani země jako Polsko nebo Maďarsko,“ řekla Jourová.

Noviny v ohrožení. Zatíží je plná sazba

Ekonomika

Unie vydavatelů označila ve čtvrtek vládou navržené zvýšení sazby DPH u denního tisku za ohrožení novinového trhu v Česku. Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v ČT ale tvrdil, že vyšší DPH u denního tisku nezpůsobí zastavování vydávání novin.

„Moc nevěřím, že by někdo zastavil vydávání tištěných novin. Navíc lidé se dostanou k informacím prostřednictvím internetových zdrojů, veřejnoprávní média jsou dostupná volně, nehrozí žádná katastrofa,“ uvedl Fiala v ČT.

Noviny se podle vládního úsporného balíčku přesunují do základní sazby, přestože časopisy zůstanou ve snížené, která je 12 procent. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to zdůvodnil snahou daňově zvýhodnit vědecké časopisy. V daňovém řádu je přitom nelze odlišit od ostatních, například lifestylových nebo bulvárních.

V případě časopisů existují vědecké, literární či kulturní tituly, zopakoval Fiala argumentaci ministra financí.

Vláda likviduje svobodný tisk, varuje Unie vydavatelů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám