Hlavní obsah

Jordánským bojovnicím aplaudovalo přes 100 tisíc lidí

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Velkou premiéru nejen na Dnech NATO v Ostravě, ale minimálně evropskou, si v sobotu odpoledne odbyla unikátní elitní jednotka speciálních sil Jordánska, Female Company for Special Security Tasks, tvořená pouze osmi ženami. Jejich akci přihlíželo více než 100 tisíc lidí.

Elitní jednotka speciálních sil Jordánska v OstravěVideo: Novinky

 
Článek

Původně měly jordánské bojovnice vystoupit těsně po poledni, nakonec si na jejich společné vystoupení s příslušníky 102. průzkumného praporu z Prostějova museli návštěvníci počkat takřka pět hodin, až do závěru programu prvního dne. Důvodem byla porucha na vrtulníku těsně před startem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Elitní jednotka speciálních sil Jordánska

„To je věc, kterou nejsme jako organizátoři schopni ovlivnit. Ale díky pochopení a pružnosti se podařilo ukázku přesunout na odpoledne, v neděli by měla být podle plánu,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Elitní jednotka speciálních sil Jordánska

Samotné Jordánky, z nichž některé měly na hlavách bílé šátky, jsou podle Pavlačíka naprosto bezproblémové. „Jordánsko, i když je hodně prozápadní, je stále muslimská země. Z toho vyplývá, že respektujeme jejich pravidla, třeba při přípravě jídla, protože nejí vepřové. Jinak jsou ale velice v pohodě, skoro dvě třetiny z nich jsou poprvé mimo Jordánsko,“ řekl na adresu příslušnic speciální jednotky.

Dny NATO v OstravěVideo: Novinky

Specializují se na osvobozování žen

Ta v Mošnově spolu s českými vojáky předvedla ukázku přepadu a osvobození rukojmí, mezi kterými je i žena. „Jordánská speciální jednotka se specializuje právě na osvobozování žen, je také cvičena k boji proti terorismu, neboť ženy jsou často využívány k nošení výbušných vest,“ poukázal zástupce velitele 102. průzkumného praporu Václav Malát.

Foto: Pavel Karban, Právo

Elitní jednotka speciálních sil Jordánska

Podle jedné z bojovnic, Amiry, je těžké se do jednotky dostat. „Vybírají nás, máme za sebou zhruba roční test s různými zkouškami, a teprve ten, kdo je zvládne, se do jednotky dostane,“ nastínila s tím, že příslušnice elitní jednotky absolvují trénink například v komunikační dovednosti, orientaci v mapách, boj, střelbu, zdravotní testy či zvládání různých kritických situací.

Foto: Pavel Karban, Právo

Elitní jednotka speciálních sil Jordánska

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám