Hlavní obsah

John Bok jde k Ústavnímu soudu kvůli volbě ombudsmana

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda spolku Šalamoun, aktivista v oblasti lidských práv a také kandidát na úřad veřejného ochránce práv John Bok podal ústavní stížnost kvůli volbě nového ombudsmana. Podle Boka, který se o funkci také neúspěšně ucházel, byla oběma komorami parlamentu porušena ústavní práva kandidaturou předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidáti na ombudsmana: John Bok, Anna Šabatová, Eva Dundáčková a Iva Brožová; za nimi ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která s nominací na ombudsmana v Senátu neuspěla.

Článek

„Ústavní stížnost jsme obdrželi a přijali jsme jí. Stěžovatel napadá způsob provedení volby, kterým se cítí poškozen. Podle něj nebyla legitimní, když jedna z kandidátek prý nesplňovala podmínky volitelnosti,“ potvrdila Právu mluvčí Ústavního soudu (ÚS) Jana Pelcová s tím, že Bok požádal prostřednictvím svého advokáta o předností projednání stížnosti. „Soud jeho návrhem není vázán. Jako soudce zpravodaj má případ na starosti Jan Musil a věc bude projednaná v plénu,“ dodala Pelcová.

Podle Boka došlo k selhání při volbě zejména ze strany Senátu. „Volil totiž osobu, která nemohla splňovat jako soudkyně podmínku volitelnosti. To by totiž dávno před smrtí minulého ombudsmana Otakara Motejla musela složit svou funkci, což se nestalo. Žádné pozastavení funkce a podobné věci nelze konat. Nemám nic proti paní Brožové, ale jako soudkyně by měla vědět a znát tato pravidla,“ řekl Právu Bok.

„Byl jsem šokován, že ostatní kandidáti volbu nenapadli, když se tedy ucházeli o post obhájce práv. Nebýt toho, že kandidovala paní Brožová, tak jsem nominaci panu prezidentovi odmítl, ale kdybych nekandidoval, těžko bych mohl podávat stížnost,“ vysvětlil Bok.

Favoritkou volby, při které zákonodárci ale nakonec žádného kandidáta nezvolili, byla někdejší Motejlova zástupkyně Anna Šabatová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám