Hlavní obsah

Jmenujte Koudelku šéfem BIS, doporučil vládě bezpečnostní výbor

Sněmovní bezpečnostní výbor doporučil vládě, aby jmenovala Michala Koudelku šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS). Koudelka byl bývalou vládou pověřen zastupováním ředitele do doby jmenování nového šéfa. Proti Koudelkovi se dlouhodobě vymezuje prezident Miloš Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka

Článek

BIS informovala o čtvrteční návštěvě poslanců v pátek. Ti přijali usnesení, v němž vedle poděkování za práci služby uvedli, že „výbor doporučuje vládě, aby jmenovala Michala Koudelku ředitelem BIS”.

K aktuálním situaci a možnému ohrožení zájmů ČR Koudelka uvedl, že největší hrozbou v tomto ohledu jsou pro Českou republiku zpravodajské služby Ruské federace a Čínské lidové republiky.

To poslancům dokumentoval i na konkrétních případech.

BIS dál povede Michal Koudelka

Domácí

Koudelka byl ředitelem BIS od srpna 2016 do loňského léta, kdy mu skončil mandát.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nového ředitele s poukazem na podzimní volby nejmenovala a pouze Koudelku pověřila vedením služby.

Vláda v minulosti opakovaně navrhla Koudelkovo povýšení do generálské hodnosti, které prezident odmítl. Práci BIS rovněž opakovaně kritizoval. Hrad rovněž Koudelku obvinil, že zneužívá tajnou službu pro osobní potřebu.

Strany nynější vládní koalice Koudelkovo setrvání ve funkci podporovali. Nový ředitel by měl být jmenován na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám