Hlavní obsah

Jistých hlasů pro zákon o střetu zájmů je stále málo

Právo, Karolína Brožová

Schválení zákona o střetu zájmů, který má omezit kumulaci vládní, ekonomické a mediální moci podnikatelů, bude záviset na každém jednotlivém hlasu. Nyní však panují uvnitř soc. dem., KDU-ČSL a TOP 09 obavy, že hlasů pro tzv. Antibabiše neseženou dost. KSČM, jejíž podporu potřebují, lavíruje a ODS zvažuje hlasovat proti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Článek

Vrásky dělají špičkám soc. dem., TOP 09 a lidovců podle informací Práva i vlastní poslanci. Někteří si prý chtěli vzít v pátek 16. září, kdy se má o normě hlasovat, volno na krajskou kampaň. V kuloárech Sněmovny proto vznikla debata, aby se závěrečné jednání o zákonu přesunulo již na středu 14. září.

A to i s ohledem na to, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) příští pátek nebude ve Sněmovně, nýbrž na summitu EU v Bratislavě. „Zajištění dostatku hlasů je jeden z mých úkolů. Samozřejmě vždy, když se hlasuje o zákonech ve třetím čtení, mám hlasy spočítané,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Jenže nyní se asi dopočítat nemůže. Aby se podařilo ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL zákon ve Sněmovně schválit, potřebuje alespoň 101 poslanců. Mají jich však pro normu jen 88 (Marie Benešová z ČSSD zákon nepodporuje). Získat pro jejich věc dalších 13 poslanců se začíná ukazovat jako potíž.

ODS chce omezit pouze vlastnictví medií

Proti návrhu Jana Chvojky (ČSSD), který chce členům příští vlády znemožnit ovládání jejich firem a zakázat vlastnictví médií, nečekaně otočila i ODS.

Na nedávném jednání ústavněprávního výboru uvedla, že omezení vlastnického práva nemůže podpořit.

Hlas by ODS chtěla dát pouze omezení vlastnictví médií a návrhu Martina Plíška (TOP 09), podle kterého by firmy, ve kterých má člen vlády 25 a více procent, nesměly dostávat dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

„Budeme se tomu věnovat v úterý v klubu a tam se dohodneme, co podpoříme,“ řekl včera Právu šéf ODS Petr Fiala.

Pokud jde o návrh pana Plíška, nemáme závazné hlasování
Vojtěch Filip

Jak se postavit k návrhu zákona, náhle neví ani KSČM, jejíž poslanci přitom ve výboru zpřísnění podporovali. „Pokud jde o návrh pana Plíška, nemáme závazné hlasování, ale platí, že jsme přísní na střet zájmů, takže většina klubu asi zaujme stanovisko pozitivní,“ řekl Vojtěch Filip.

Jasno však jeho partaj nemá nad návrhem Chvojky. „Vyhodnotíme ještě jednání ve výborech,“ dodal Filip. Neúčasti poslanců na jednání se prý neobává.

Potřebné hlasy nedodá sedmičlenný klub hnutí Úsvit. „Klub je demokratické uskupení. Jestli s tím má někdo problém, tak nechci, aby hlasoval proti své vůli. Já osobně to podporuji,“ řekl Právu šéf klubu Marek Černoch.

Ve Sněmovně nebude platit kdysi populární tzv. párování, kdy odejde stejný počet opozičních poslanců, jako chybí koaličních a naopak. Zákon totiž nepodporuje celá vláda. Proti je ANO, které za tím vidí útok na svého šéfa.

Neúčast na hlasování omlouvají jen vážné důvod
Jiří Mihola, Šéf klubu lidovců

ČSSD, lidovci i TOP 09 si tak chtějí pohlídat, aby jejich poslanci přišli v plném počtu. „Na hlasování o třetím čtení považuji účast poslanců za samozřejmou, respektive neúčast omlouvají jen vážné důvody,“ řekl Právu šéf klubu lidovců Jiří Mihola.

Lidovci ale nebudou mít závazné hlasování. „To považuji za krajní nástroj, dosud jsem ho jako předseda klubu nepoužil. I ve složitých hlasováních jsme se dosud dokázali sjednotit,“ uvedl. Odmítl, že by zákon mířil jen proti Babišovi. „Myslím, že by zmíněné principy měly platit nejen pro členy vlády, ale i pro hejtmany,“ dodal.

Povinnost poslance je v první řadě docházet do Sněmovny
Jan Chvojka (ČSSD)

Snahy některých kolegů uvolnit se z jednání kvůli kampani odmítl i Chvojka. „Povinnost poslance je v první řadě vykonávat mandát a docházet do Sněmovny,“ uvedl pro Právo.

Babišovci prý budou takřka v plném počtu. „Do práce se chodit má. Takže když je zasedání, trvám na tom, aby byli všichni přítomni, pokud nemají zahraniční pracovní cesty,“ řekl Právu šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám