Hlavní obsah

Jihomoravský kraj se brání rušení akutních lůžek

Právo, Miroslav Homola

Rada Jihomoravského kraje v úterý pověřila hejtmana Michala Haška a radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého jednáním s ministerstvem zdravotnictví a VZP ČR o údajném záměru na omezení akutní lůžkové péče v krajské nemocnici v Tišnově a v Městské nemocnici v Hustopečích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

Oba zástupci Jihomoravského kraje se sejdou s ředitelem krajské pobočky VZP pro Jihomoravský kraj, aby tuto situaci začali řešit.

„Kraj uzavřel s ministerstvem zdravotnictví a VZP memorandum o akutní lůžkové péči a vyjednal podobu lůžkové sítě zachovávající stávající nemocniční síť. Je pro nás nepřijatelné, aby se bez jakýchkoli jednání náhle situace změnila prakticky jednostranným diktátem. Ještě dnes (v úterý, pozn. red.) budu o celé věci hovořit s ministrem zdravotnictví a ředitelem VZP a budu žádat potvrzení dříve vyjednaných závazků vyplývajících z memorand o síti lůžkových zdravotnických zařízení,“ komentoval situaci hejtman Hašek.

Pojišťovna uzavřela v jihomoravském regionu smlouvy s 19 zdravotnickými zařízeními od krátkodobých po dlouhodobé.

S redukcí lůžek přitom Jihomoravský kraj přišel už v roce 2011, a tento postup byl v zemi dokonce považován za pilotní projekt. Nynějšími kroky by se zkomplikovala dostupnost péče zvláště ve vzdálenějším Tišnově a podle kritiků postrádá návrh redukce lůžek v nemocnici Znojmo rovněž logiku, protože ta nyní prochází rekonstrukcí za 2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám