Hlavní obsah

Tohle tu prostě nechceme. Místní jsou šokováni návrhem developerů na přestavbu náměstí v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové domy s byty plánované na Veronském náměstí v Praze 15 v souvislosti s přestavbou supermarketu, který patří společnosti Ahold, vyvolávají velikou nevoli mezi místními. My to tu prostě nechceme, bouřili se lidé, kteří přišli na debatu o budoucnosti prostranství, na niž je pozval starosta Michal Fišer (Společně pro Prahu 15).

Beseda o Veroně právě teďVideo: Facebook, Patnáctka náš domov

 
Článek

Zájemců dorazilo tolik, že se všichni do sálu kulturního domu Varta nevešli. Obyvatelé vedení městské části hlasitě vytýkali, že nehájí jejich zájmy, ale stojí na straně developerů. Výstavbu, která se v posledních letech odehrává na území obce, považují za masivní. „Přece nechceme žít ve skanzenu,“ poznamenal Fišer.

Foto: Mapy.cz

Supermarket patřící Aholdu

„Místo je zastaralé, neekologické a neekonomické,“ konstatovala Jana Čápová ze společnosti Ungelt Group, která se na přeměně Veronského náměstí podílí. Albert si podle ní nemůže dovolit objekt rekonstruovat sám, proto v soutěži hledal partnera.

Ungelt Group, který zvítězil, se od roku 1992 zaměřuje na rezidenční, komerční a kancelářské projekty. Na kontě má například přestavbu Týnského dvora nebo Obecního dvora na Starém Městě.

Místo kostky kvádr. Nový nápad pro prostor před Intercontinentalem v srdci Prahy opět budí emoce

Domácí

Rozlícená veřejnost její představení záměru přerušovala, lidé se dožadovali skončení prezentace a zahájení debaty. „Tohle je nový nástřel, proto jsme tady, abyste viděli, kam se to posunulo,“ vysvětloval Fišer.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Prostor před supermarketem

Čápová slibuje více zeleně na náměstí, nový průchod, přesun parkovacích míst z betonové plochy, která přestavuje tepelný ostrov, do podzemí. Pošta, lékárna, kavárna a další služby zůstávají. Ve hře je 415 bytů oproti původním 450. Na každý připadá jedno parkovací stání, plus 80 míst pro zákazníky supermarketu.

„Uděláte z toho Václavák“

„Jenže každá rodina má dvě auta, z toho uděláte Václavák,“ rozčiloval se jeden z přítomných. Další ohromení publika následovalo, když se dozvědělo, že jeden dům by měl dorůst do osmi nadzemních podlaží, dva do čtrnácti. „Ježíšmarjá,“ komentovala to starší žena.

Foto: Facebook Patnáctka náš domov

Lidé zaplnili sál do posledního místa

Starousedlíci upozorňují, že v místě už teď chybí občanská vybavenost. Školy a školky praskají ve švech, lékaři mají plné čekárny. „Je jasné, že území postrádá občanskou vybavenost. Když přibude tisíc lidí, bude chybět ještě víc. Radnice by se měla starat o vybavení, a ne podporovat plány, které to zhorší,“ doporučila senátorka Hana Kordová Marvanová (za Spolu pro Prahu).

Kauza Nečas

Vzápětí vznesla dotaz, co je pravdy na tom, že spoluvlastníkem Ungelt Group je Thomas Samii spojený s kauzou bytu expremiéra Petra Nečase. Od zástupců firmy se dozvěděla, že tomu tak skutečně je.

Projekt je ve fázi záměru. „Rozhodně nestavíme zítra, je to na léta,“ podotkl během dvouhodinové diskuze starosta Fišer. Podle některých by ale bylo nejlepší plány zarazit. „Ale to byste nemohli být jedna ruka,“ znělo z publika.

O nové výstavbě na Veronském náměstí bude jednat zastupitelstvo patnácté části 13. března.

V Praze zmizí další relikt socialismu. Některým návrh na přestavbu Prioru připomíná panelák

Domácí

Reklama

Související témata:
Praha 15

Výběr článků

Načítám