Hlavní obsah

Ještě se neradujte, zvážíme ústavní stížnost, vzkázali ČSSD Altnerovi dědicové

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dědici po právníkovi Zdeňku Altnerovi, Veronika a Patrik Altnerovi, stále věří, že spor s ČSSD v kauze Lidového domu vyhrají. Nejvyšší soud (NS) před necelými dvěma týdny vyhověl dovolání ČSSD a spor vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Podle NS nebylo ujednání ve smlouvě, kvůli kterému si Altnerovi nárokují po ČSSD 338 milionů korun, dostatečně určité. Altnerovi potomci zváží ústavní stížnost proti rozhodnutí NS.

Advokát Altnerových dědiců Václav VeselýVideo: Jan Handrejch, Právo

 
Článek

„My to rozhodnutí respektujeme, i když s ohledem na délku řízení, které bylo zahájeno 29. 12. 2000, je považujeme za nespravedlivé,“ uvedl advokát dědiců Václav Veselý na tiskové konferenci Altnerových s názvem „Mýty a fakta v kauze Lidový dům“.

Dodal, že celé znění rozsudku ještě rodině nedošlo. Podle Veselého je však předčasné, aby se z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČSSD nyní radovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veronika Altnerová

„My celkem chápeme její euforii z toho rozhodnutí, i když s některými závěry nesouhlasíme, protože si myslíme, že jsou předčasná, protože řízení neskončilo, jak by z některých vyjádření představitelů ČSSD vyplývalo,“ uvedl.

„Tvrzení budeme znovu dokazovat. Já před sebou mám zhruba 60 výzev mého klienta k zaplacení dluhu a zaplacení smluvní pokuty. Tyto výzvy předkládal ČSSD ještě před žalobou na ČSSD v roce 2000,“ poznamenal Veselý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Právník Václav Veselý

Podle Veroniky Altnerové nyní verdikt Nejvyššího soudu znamená jen to, že se proces protáhne. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu rozhodně neznamená vítězství ČSSD. Znamená to jen to, že Nejvyšší soud chce některé věci jen více vysvětlit,“ řekla na tiskové konferenci.

Nesouhlasí s tvrzením představitelů ČSSD, že smluvní pokuta, která vyšplhala asi na 318 milionů korun, byla nemravná.

Přiměřená odměna

„Naprosto ignorují celou řadu rozhodnutí včetně České advokátní komory (ČAK). ČAK jednoznačně uvedla, že odměna, kterou si otec sjednal, byla naprosto přiměřená,“ uvedla Altnerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patrik Altner

Dodal, že podle ČAK nelze obhajovat praxi, aby klient neplnil vůči advokátovi povinnosti ze smlouvy.

ČSSD vyvíjela na otce tlak, tvrdí Altner mladší

Patrik Altner dodal, že sociální demokracie se snažila jeho zesnulého otce mediálně dehonestovat a vyvíjela na něj dlouhé roky tlak. Zmínil také Altnerovo trestní stíhání na Slovensku, které bylo podle jeho syna nespravedlivé. „Bylo zahájeno naprosto účelově za vlády pana (tehdejšího premiéra Roberta) Fica,“ uvedl.

„Když byl otec zatčen a držen šest měsíců ve vazbě, tak na Slovensku došlo k pokusu o zbavení jeho svéprávnosti a byl deportován na psychiatrickou léčebnu. Okresní soud v Trenčíně vydal rozhodnutí, že je postup nezákonný. Jednalo se o naprosto vykonstruované trestní stíhání,“ dodal s poukazem na otcovo zadržení v roce 2013. Na Slovensku čelil stíhání z maření konkurzního řízení.

Bál se o život

Na tiskové konferenci vystoupil i končící europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, který se se zesnulým Zdeňkem Altnerem přátelil. „Často mi říkal, že se bojí o svůj život a že se bojí, že ho zabijou,“ prohlásil Štětina. „Chtěl jsem se zeptat, zda existují nějaké výhrůžky?“ ptal se Altnerových dětí.

Patrik mu řekl, že jeho otci bylo vyhrožováno trestním stíháním. Veronika dodala, že otci se děly nepříjemnosti. „Otec bojoval, nebyl ufňukánek, aby popisoval všechny věci, co se mu děly,“ dodala.

ČSSD hovoří o smírném řešení

Nejvyšší soud (NS) 7. června vyhověl dovolání ČSSD a spor vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Podle rozsudku NS nebylo smluvní ujednání o odměně za Altnerovy právní služby, za které měla ČSSD zaplatit, dostatečně určité.

Podle rozhodnutí pražského městského soudu z března 2016 měla ČSSD zaplatit Altnerovi v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům odměnu 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za uplynulá léta od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veronika Altnerová (vlevo) a Patrik Altner (vpravo) na tiskové konferenci k probíhajícímu soudnímu sporu s ČSSD. Uprostřed právní zástupce rodiny Václav Veselý.

Nárok byl už v rukou exekutora, ale strana ve stejném roce úspěšně požádala o odklad vykonatelnosti. V listopadu 2016 Zdeněk Altner zemřel a následovalo dědické řízení – ve sporu s ČSSD nyní pokračují jeho potomci Patrik a Veronika.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý novinářům řekl, že podle jeho názoru by mohla strana jednat s Altnerovými dědici o smíru, pokud by to navrhli.

Smírné řešení v úterý nevyloučil ani advokát Veselý, který Právu po tiskové konferenci řekl, že jeho klienti stále nechávají otevřené dveře smíru. Záleží však na tom, jaká by přišla finanční nabídka ze strany ČSSD. Dosud prý ČSSD nenabídla Altnerovým nic, na co by mohli jeho klienti přistoupit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám