Hlavní obsah

ČSSD je na koni: V kauze Altner je nám teď dluženo 18 milionů

Novinky, ren

ČSSD s úlevou a „zadostiučiněním“ přijala verdikt Nejvyššího soudu (NS) o tom, že zatím nemusí platit dědicům zhruba 338 milionů korun za Altnerovo zastupování ve sporu o Lidový dům. ČSSD dokonce očekává, že jí bude 18 milionů vráceno. Nejsme ti, co nedodržují závazky, prohlásil na páteční tiskové konferenci předseda ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček se vyjadřuje k výroku Ústavního soudu v kauze ČSSD vs. Altner. Vlevo ministr zahraničí Tomáš Petříček a vpravo místopředseda strany Ondřej Veselý.

Článek

„ČSSD toto rozhodnutí přijala s pocitem zadostiučinění. Soud vyhověl našemu dovolání a rozsudek zrušil. Mrzí mě, že si sociální demokracie musela projít složitým obdobím, kdy jsme byli označováni za ty, kteří neplatí a nedodržují závazky,“ reagoval na rozhodnutí Nejvyššího soudu předseda ČSSD Jan Hamáček.

ČSSD k dnešnímu dni zaplatila rodině Altnerových téměř 70 milionů korun. „Pro nás z toho plyne, že ČSSD rodině Altnerových nic nedluží. Exekuce zrušeného rozsudku již pochopitelně nehrozí. Doufáme, že další řízení bude postupovat rychle,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Nejvyšší soud (NS) v pátek ráno rozhodl, že se kauza dědiců právníka Zdeňka Altnera s ČSSD vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, a vyhověl tak dovolání sociálních demokratů. Kauza se tak po 15 letech vrací na začátek a sociální demokraté zatím nemusí dědicům platit 338 milionů korun za Altnerovo zastupování ve sporu o Lidový dům.

Dluh 18 milionů

„Nejenže nedlužíme, ale je dluženo nám. Nyní jsme v postavení věřitele a mělo by nám být vráceno 18 milionů korun,“ doplnil místpředseda strany Ondřej Veselý.

Už v roce 2004 rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, že sociální demokracie má Altnerovi zaplatit 18,5 milionu korun plus úroky za zastupování ČSSD od roku 1997 ve sporu o pražský Lidový dům. Pražský Městský soud pak v březnu 2016 rozsudek potvrdil a přiznal Altnerovi další více než tři stovky milionů jako smluvní pokutu.

Nejvyšší soud nyní rozhodl, že justice musí znovu posoudit určitost původní mandátní smlouvy a žalobcům uložil předložit důkazy o tom, co vlastně Altner pro ČSSD udělal. Altnerovi dědicové rozsudek komentovali prohlášením, že formalismus zvítězil nad spravedlností.

Reklama

Výběr článků

Načítám