Hlavní obsah

Altnerovi dědici: Reakce ČSSD na rozsudek je nízká

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Verdikt Nejvyššího soudu (NS), který vrací na začátek spor mezi ČSSD a právníkem Zdeňkem Altnerem, nese podle Altnerových dědiců znaky formalismu a je v rozporu s ustálenou judikaturou. Potomky Altnera, který stranu úspěšně zastupoval ve sporu o Lidový dům, rozhořčilo, že se ČSSD staví po verdiktu do pozice poškozené strany.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutím Nejvyššího soudu spravedlnost ustoupila formalismu, kterého využívá dlužník, který 19 let neplní smlouvu, dehonestoval našeho tátu jako svého věřitele, ale miliardový majetek, který mu táta zajistil, si užívá a inkasuje z něj příjmy,“ uvedli v reakci Altnerovi potomci Veronika Altnerová a Patrik Altner.

Poukázali i na údajný rozpor verdiktu, který NS v pátek zveřejnil na úřední desce, s ustálenou judikaturou.

Altnerovi: Jednání ČSSD je nízké a neslušné

Po tiskové konferenci vedení sociální demokracie, které oznámilo, že strana je v postavení věřitele a mělo by jí být vráceno 18 milionů, Altnerovi potomci oznámili, že hodlají „vyvrátit nepravdy”, které od představitelů ČSSD zazněly.

„Tátovi vyplatili jen 16 milionů, nic víc a zbytek oddalují pod záminkami. Otce dostali do tíživé finanční situace, že neměl ani na soudní poplatek za další složku odměny, která mu náležela,“ uvedli sourozenci Altnerovi.

„Vyjádření ČSSD na tiskovce o tom, že oni jsou nyní naši věřitelé, považujeme, v kontextu celé kauzy Lidový dům a neslušnému jednání ČSSD vůči našemu otci, za nízké,“ uvedli s tím, že příští týden hodlají uspořádat tiskovou konferenci.

Ve sporu již v roce 2004 rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, k němuž se případ vrací, že sociální demokracie má Altnerovi zaplatit 18,5 milionu korun plus úroky za zastupování ČSSD od roku 1997 ve sporu o pražský Lidový dům.

Pražský městský soud pak v březnu 2016 rozsudek potvrdil a přiznal Altnerovi další více než tři stovky milionů jako smluvní pokutu. Právě její výši ČSSD zpochybňovala.

Altnerovi dědicové budou podle verdiktu NS muset doložit, co jejich otec, který v roce 2016 zemřel, pro ČSSD ve sporu o Lidový dům dělal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám